Un Kurabiyesi


Yıllardır vazgeçemediğim lezzetlerden biri de hiç şüphesiz un kurabiyesidir. Un kurabiyesi deyince  akla sadece pastanedekiler gelir tabi. Bembeyaz pamuk gibi görünüşü ve ısırdığımızda ağızımızda dağılışı bambaşkadır.  Hatta çevremdekilerin bana en çok sorduğu tariflerden biridir un kurabiyesi. Ee onun da püf noktaları var tabi. büyük bir çoğunluğun yaşadığı ortak sorun da un kurabiyesini pişirmektir.

Püf  Noktalarıyla Un Kurabiyesi

Çevresindeki bayanlara özellikle pastanelerdeki un kurabiyesinin tarifini soranlar, bunun püf noktası nedir acaba diye merak edenler doğru yerdesiniz. Yıllardır bıkmadan sorunsuz yaptığım un kurabiyesi tarifimle geldim bugün karşınıza. Bana göre pastane usulü un kurabiyesinin iki tane püf noktası var. Biri vitayağı yani susuz margarin kullanmak, ikinci si de çiğ denecek şekildeyken fırından çıkarmak. Un kurabiyesinin o un  kıvamında olması ve ağızda dağılması için vitayağı şart bence. Benim bu tarifimi tadanlar vitayağının verdiği lezzeti farkedip vitayağı kullanmaya başladılar.  Bir de o pamuksu çiğ gibi görüntünün ardında saklanan lezzeti yakalamak için de çok az pişirmek lazım. Zor gibi görünen kurabiyelerimizin yapımı da fazla zaman almıyor. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz. Şekil verip hoop fırına. Pişirme kısmı çok kısa bir zaman alıyor zaten. Yarı çiğ yarı pişmiş misali yani. Hiç panik yapmayın çiğ diye fırından çıktıktan sonra kendini toparlayacaktır kurabiyeleriniz. Sıra geldi garantili un kurabiyelerimin tarifini vermeye.

Un Kurabiyesi İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gr. vitayağı
  • 1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Alabildiğince un
Üzeri İçin:
  • Pudra şekeri

Un Kurabiyesi Nasıl Yapılır

  • Yoğurma  kabına vitayağı, sıvıyağ ve pudra şekerini alıyoruz.
  • Unu kontrollü olarak ekleyip hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz.
  • Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurumuzu streç filme sarıp 15-20 dakika buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Hamurdan cevizden biraz küçük parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Sonra üzerlerine bıçakla çizikler atıyoruz.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine tüm kurabiyelerimizi diziyoruz.
  • 160 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Sadece kurabiyelerin altının pişip pembeleşmesi yeterli üzerleri beyaz kalmalı.
  • Üst kısmı çiğ gibi görünse de fırından çıktıktan 5 dakika sonra kendini toparlıyor.
  • Saklama kabında muhafaza ettiğiniz sürece uzun süre tazeliğini koruyabiliyor.
  • Benden size bir püf noktası daha.. Eğer vitayağı temin edemiyorsanız onu evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Margarini bir tencereye koyup kısık ateşte ısıtıyoruz. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyup 1 gece bekletiyoruz. Bu süre zarfında tencerenin alt kısmına su biriktiğini göreceksiniz. İşte o suyu süzüp yağın kalan kısmını kullanıyoruz.  Hoşçakalın..



Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder