Sofralara Bulgurdan Gelen Lezzet
Bulgurun ne kadar faydalı ve doyurucu olduğunu hepimiz biliriz. Ülkemizde özellikle de Malatya’da oldukça fazla bulgur köftesi çeşitleri vardır. Yoğurtlusu, salçalısı, irilisi, ufaklısı derken çeşitler saymakla bitmiyor. Hepsini denemek henüz nasip olmadı ama size sürekli olarak yaptığım Fellah köftesinden bahsetmek istiyorum.
Doyumluk Lezzet Fellah Köftesi
Fellah köftesi için ana yemek diyebileceğimiz gibi ana yemeği destekleyen salata çeşitlerinden olduğunu da söyleyebiliriz. Zaman zaman da gün masalarımızın baş tacı olabilir niteliktedir kendileri.
Herşeyin olduğu gibi Fellah köftesinin de ince detayları var tabiki. Fellah köftesine lezzetini tavan yaptıran detay ise onun sosudur. Sosu güzelse bu iş tamam demektir. Şekil olarak yöreden yöreye değişiklik gösterebiliyor olsa da klasikleşmiş şekli ortası oyuk olandır. Sıra geldi garantili ölçü ve lezzetiyle Fellah köftemin tarifini vermeye.
Fellah Köftesi için Gerekli Malzemeler
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 su bardağı un
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı salça
- Karabiber
- Tuz
- kimyon
Sosu İçin:
- 4 tane rendelenmiş domates
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 diş sarımsak
- tuz
Üzeri İçin:
- Maydanoz
Fellah Köftesinin Yapılışı
- Bulguru yoğurma kabına alıp üzerine sıcak suyu döküyoruz.
- 5-10 dakika kadar bulgurun şişmesini bekliyoruz.
- Bulgur şişince yumurta, un,salça ve baharatları ilave edip yoğuruyoruz.
- Şekil verme işlemine geçmeden önce yanımıza bir kase su alıyoruz.
- Küçük küçük yuvarladığımız bulgurlara ıslattığımız serçe parmağımızı batırıp ortasını oyuyoruz.
- Bulgur bitene kadar aynı şekli vermeye devam ediyoruz.
- Şekil verdiğimiz fellah köftelerimizi un serptiğimiz bir tepsiye koyuyoruz.
- Derin bir tencerede kaynattığımız suya köftelerimizi atıp pişmeye bırakıyoruz.
- Köftelerimiz pişerken sosumuzu hazırlamaya başlayabiliriz.
- Bir tavaya 3 yemek kaşığı sıvı yağı koyuyoruz.
- Rendelediğimiz domatesleri, salçayı, sarımsakları ve tuzu da ekliyoruz.
- Tüm malzemelerini koyduğumuz sosumuzu kıvam alana kadar pişiriyoruz.
- Pişen köftelerimizi kevgir yardımıyla servis kabımıza alıyoruz.
- Köftelerin üzerine sosumuzu ilave edip karıştırıyoruz.
- Son olarak da doğradığımız maydanozlarımızı üzerine serpiyoruz.
- Afiyet olsun.
0 yorum :
Yorum Gönder