Düğüm Poğaça
Sıcacık Poğaçaya Kim Hayır Diyebilir ki?
Var mı fırından yeni çıkmış sıcacık poğaça isteyen? Hem de en pamuğundan desem kimse hayır demez galiba. Bi de yanına çay.. Daha ne istenir ki.
Şekliyle, içeriğiyle poğaçanın artık o kadar çok çeşidi var ki düğüm poğaça da onlardan sadece biri. Yeri gelip kahvaltımızın baş tacı olan, yeri gelip çay saatlerinde doyurucu görevini üstlenen poğacalardan biridir düğüm poğaça. Düğüm gibi sımsıkı değil aksine pamuk gibi bir poğaçadan bahsediyorum tabi.
Pratik Bir Poğaça Tarifiyle Geldim Size
Adını şeklinden alan düğüm poğaçanın yapımı da çok pratik. Adını şeklinden alıyor zaten. Kağıdı kalemi hazırlayıp tarifi not etmeyi unutmayın.
Şekliyle, içeriğiyle poğaçanın artık o kadar çok çeşidi var ki düğüm poğaça da onlardan sadece biri. Yeri gelip kahvaltımızın baş tacı olan, yeri gelip çay saatlerinde doyurucu görevini üstlenen poğacalardan biridir düğüm poğaça. Düğüm gibi sımsıkı değil aksine pamuk gibi bir poğaçadan bahsediyorum tabi.
Düğüm Poğaça İçin Gerekli Malzemeler
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 yumurta (sarısı üzerine)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kahvaltılık margarin
- 1 paket instant maya
- Aldığı kadar (ortalama 6su bardağı)
Düğüm Poğaça Nasıl Yapılır?
- Öncelikle süt, maya ve şeker üçlüsünü yoğurma kabında karıştırıp mayanın aktifleşmesini sağlıyoruz.
- Un hariç diğer malzemelerimizi de ekliyoruz.
- Kontrollü olarak unumuzu ilave edip yoğuruyoruz.
- Hamurumuz ele yapışmayacak kıvamda olmalı.
- Hamurumuzu 15-20 dk. kadar dinlendiriyoruz.
- Dinlenen hamurdan parçalar koparıp onları iki elimiz arasında yuvarlayarak uzatıyoruz.
- Kalın bir ip şeklini alan hamura düğüm atıyoruz.
- Hamurumuzun tamamına düğüm atıp fırın tepsisine diziyoruz.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 45dk. dinlenmeye bırakıyoruz.
- Vaktiniz kısıtlıysa 50 derece ısıtılmış fırında mayalayabilirsiniz. Bu işlem tüm poğaçaların mayalanması için geçerlidir.
- Mayalanan poğaçalarımızı 200 derece ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
- Afiyet olsun.
0 yorum :
Yorum Gönder