Trileçe



Trileçe, orijinalinde 3 çeşit sütün karışımının kullanıldığı sütlü şerbetle hazırlanan bir Balkan  tatlısıdır. Sünger gibi bir pandispanya kek önce sütlü şerbetle ardından harika bir karamel sosla buluşuyor. Hafifliği ve lezzeti sayesinde kısa sürede dilden dile yayılan bu enfes tatlı özellikle soğuk tüketildiğinde harika oluyor. Genel olarak karamel sosuyla yapılsa da zaman zaman meyve soslarıyla da yapılabiliyor. Daha 3 yıl önce karşımıza sadece pastanelerde çıkan bu tatlıyı kolaylıkla evinizde de hazırlayıp sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Tam Kıvamında Bir Trileçe İçin

Trileçe yapımındaki en önemli nokta kekini tam kıvamında yapmaktır bence. Çırpma esnasında yumurtaları söndürmemek çok önemli. Bunun için de unu ekledikten sonra nazik bir şekilde spatula ile alttan üste karıştırmamız gerekiyor.  Kek az malzemeli olduğu için gözünüze hamur az görünebilir ama hiç endişe etmeyin öyle güzel kabarıyor ki adeta bir sünger gibi oluyor. Şerbetinde ise pastörize süt yerine en doğalından kendi pişirdiğiniz yağlı sütü kullanmanızı öneriyorum. Karamel sosdaki püf nokta ise şekeri kısık ateşte sürekli karıştırarak eritmektir. Kısacası bu minik detaylarla evinizde harika bir trileçe hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz. Tam kıvamında trileçe nasıl yapılır diye merak edenler haydi buyrun tarifimin detaylarına. 



Trileçe İçin Gerekli Malzemeler

Keki İçin:
  • 5 tane yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1,5 su bardağı un
Şerbeti İçin:
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 kutu krema ( 200 gr.)
  • 3,5 su bardağı süt
Üzeri İçin:
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket sade krem şanti
Karamel Sosu İçin:
  • 1 çay bardağı  şeker
  • 1 çay kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kutu krema ( 200 gr)

Trileçe Nasıl Yapılır
  • Öncelikle çırpma kabına yumurtalar ve şekeri alıyoruz.
  • Şeker tamamen eriyip köpürene kadar çırpıyoruz.
  • Kabartma tozu, vanilin ve unu eleyerek ekliyoruz ve yumurtaların sönmemesi için bir spatula yardımıyla alttan üste doğru yavaş yavaş karıştırıyoruz.
  • Kıvam alan hamurumuzu yağladığımız dikdörtgen borcama döküyoruz.
  • Borcamı tezgaha iki sefer vurup hava kabarcıkları çıkarıyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında kekimizi pişiriyoruz.
  • Şerbeti için derin bir kaseye süt, krema ve şekeri alıp iyice çırpıyoruz.
  • Şerbeti buzdolabına koyuyoruz.
  • Fırından çıkıp oda sıcaklığına gelen keke kürdanla delikler açıp üzerine şerbeti döküyoruz.
  • Kekimizi bu esnada buzdolabına koyuyoruz.
  • Derin bir kasede krem şanti ve sütü çırparak krem şantiyi hazırlıyoruz.
  • Krem şantinin 2 yemek kaşığı kadarını bir buzdolabı poşetine ayırıyoruz.
  • Buzdolabından çıkardığımız kekin üzerine düzgün bir şekilde krem şantiyi sürüyoruz.
  • Keki tekrar buzdolabına koyuyoruz.
  • Karamel sosumuz için şekeri tavaya alıp kısık ateşte sürekli karıştırıyoruz.
  • Şeker eriyince tereyağı ve nişastayı ekliyoruz.
  • Şeker esmerleşince kremayı döküp karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Ocaktan alıp ılıyana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Ilıyan karamel sosumuzu krem şantinin üzerine eşit şekilde döküyoruz.
  • Buzdolabı poşetine ayırdığımız krem şantiyi  trileçemizin üzerine birer cm. aralıklarla sıkıyoruz.
  • Kürdanla çizikler atıp süslüyoruz.
  • Hazır olan trileçemizin üzerini streç filmle kapatıp buzdolabına kaldırıyoruz ve en az 3 saat dinlendiriyoruz.
  • Kare dilimlere ayırıp servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Şipşak Poğaça tarifim için BURAYI
  • Muhallebili Kadayıf tarifim için BURAYI
  • Havuç Tarator tarifim için BURAYI tıklayın.
  •  

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder