Şakşuka


Küp küp doğranan patlıcanların yağda kızartıp, üzerine soğanlı sarımsaklı bol domatesli sosla buluşturduğumuz bir mezedir şakşuka. Anlamını da çok merak edip araştırdım tabi. Arapça kökenli bir kelime olan şakşukanın anlamı karışım demekmiş. Merak edenlere bir faydam olur belki. Sıcak yenebildiği gibi soğuk da yenebilir. Şakşukaya esas lezzeti veren ise üzeri için hazırladığımız sostur. Şakşukanın yapımı da yöreden yöreye değişiyor. Orjinali patlıcanlıcanlıdır ama içerisine  patates veya kabak da eklenebilir. Evdeki malzemeye veya damak tadına göre değişiklik gösterebilir yani. Ben patlıcanlı olan her yemeği seven biri olarak şakşukayı da çok seviyorum. Bazen sıcak bazen soğuk olarak sofralarımda  bulunduruyorum. Adına şarkı bile yapılmış bir yemekten bahsediyoruz nihayetinde. İsterseniz siz de evinizde fazla patlıcan bulunduğu anlarda benim gibi patlıcanları küp küp kızartıp buzluğa atın. Acil durumlar için çok pratik bir fikir önerisi oluyor.Hatta en çok yaptığım kış hazırlıklarından biridir bu. Şakşuka nasıl yapılır ve şakşuka için hangi malzemeler gereklidir diye merak edenler için hazırladığım şakşuka tarifime buyrun.


Şakşuka İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 tane patlıcan
  • Kızartmak için sıvıyağ
Sosu İçin:
  • 2 tane soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4 tane yeşil biber
  • 1 tane küp şeker
  • 1 fincan su
  • 2 büyük domates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Şakşuka Nasıl Yapılır

  • Patlıcanları soyup küp küp doğruyoruz.
  • Acısı çıksın diye 15 dakika tuzlu suya ıslıyoruz.
  • Suyunu süzüp iyice kuruluyoruz.
  • Tuz ekleyip sıvıyağda kızartıyoruz.
  • Kızaran patlıcanları servis kabına alıyoruz.
  • Sosu için soğan, sarımsak ve biberleri soyup doğruyoruz.
  • Zeytinyağı eklediğimiz tavada soteliyoruz.
  • Üzerine soyup küp küp doğradığımız domatesleri ekleyip pişirmeye devam ediyoruz.
  • Tuz, şeker,pul biber ve 1 fincan su ekleyip sosumuzu pişmeye bırakıyoruz.
  • Hazır olan sosumuzu servis tabağına aldığımız patlıcanların üzerine döküyoruz.
  • İster sıcak ister soğuk olarak servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Kırpık Börek tarifim için BURAYI
  • Bulgurlu Antep Köftesi tarifim için BURAYI
  • Şekerpare tarifim için BURAYI 
  • Tiramisu tarifim için BURAYI tıklayın.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder