Domatesli Bulgur Pilavı


Şöyle domatesli  ve mis gibi tereyağı kokan bir bulgur pilavına kim hayır diyebilir ki? Ben pirinç pilavından çok bulgur pilavını sevenlerdenim. Hem pirinçten daha besleyici ve daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Kimi zaman patatesli, kimi zaman yeşil mercimekli, kimi zaman nohutlu yaparken bugün de domatesli ve biberli yapmayı tercih ettim. Yanına da Fırında Köfteli Patates ve kırmızı mercimek çorbası yaptım afiyetle yedik. Bugün için iftar menüsü düşünenlere de fikir olur belki.

Şifa Deposu Bulgurun Faydaları

Ham maddesi buğday olan bulgurun faydaları saymakla bitmez belki ama ben birkaçından bahsetmek istiyorum. İçerdiği folik asit sayesinde bebekler ve hamilelerin folik asit ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılar. Ekonomik olduğu gibi oldukça yüksek karbonhidrat değerine sahiptir. Bu karbonhidrat oranı sayesinde enerji verici özelliğe sahiptir. Özellikle okul çağındaki çocukların vücut direncini korumaları ve enerjik olmaları açısından  çok değerlidir. Buğdayın besin öğelerinden olan çinko,krom, kepek ve magnezyum bulgurun içerisinde de yüksek oranda bulunmaktadır. Ayrıca bunların haricinde fitatlar, selenyum ile B12 haricindeki tüm B vitaminleri bulgurda bulunur. İçerisindeki lif özelliği sayesinde kandaki yağ oranını düşürür ve kötü kolesterolün kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Bu sayede hem kalbe hem de beyine giden damarları tıkanmalara karşı korur. Böylece kalp krizi riskini ve beyin kanaması riskini azaltır. Bulgurun içerisindeki B1 vitamini sinir ve sindirim sistemi için en önemli vitaminlerden birisidir. Bulgur, bağırsakların çalışmalarını düzenleyerek kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Bu sebeple de bağırsak kanseri ile savaşan en etkili besin maddelerinden birisidir. Uzun süre tokluk hissi vermesi ve kana yavaş karışması sebebiyle kilo vermek isteyenler ve şeker hastaları için önerilen bir besindir. Düzenli olarak bulgur tüketilmesi kan şekerinin dengede kalmasını sağlamaktadır.
Ee bulgurun faydalarından bu kadar bahsedip de bulgur pilavı tarifi vermezsem olmaz değil mi? Özellikle çocuklarımız için farklı tariflerle belli aralıklarla yapmamız gereken yemeklerden biri olan bulgur pilavını gelin bugün domatesli yapalım. Bugünki tarifimiz olan domatesli bulgur pilavı nasıl yapılır merak edenler  tarife buyrun.

Domatesli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane soğan
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 tane yeşil biber
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 4 su bardağı kaynamış su ( et veya tavuk suyu tercih ediyorum)
  • Tuz
  • Pulbiber
  • Karabiber
  • 1 büyük domates

Domatesli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır

  • Öncelikle bulguru 1 saat suya ıslıyoruz.
  • İyice yıkadığımız bulgurun suyunu süzüyoruz.
  • Soganı yemeklik doğrayıp sıvıyağda öldürüyoruz.
  • Biberleri de doğrayıp ekliyoruz.
  • Üzerine bulguru ekleyip kavuruyoruz.
  • Tam bu esnada tereyağını, salçayı ve soyup küp küp doğradığımız domatesleri ilave ediyoruz.
  • Tuz, karabiber ve pul biber ekliyoruz.
  • Son olarak suyunu ekleyip pilav tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
  • Ocağın altını kısıp pişmeye bırakıyoruz.
  • Suyunu çekince ocaktan alıp üzerine havlu peçete kapatıyoruz.
  • Bir beze sarıp dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Ana yemeğimizin yanında servis edip afiyetle yiyoruz.
  • Fırında Karnıyarık tarifim için BURAYI
  • Sodalı Börek tarifim için BURAYI
  • Acuka tarifim için BURAYI tıklayın.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder