Kremalı Güllaç


Ramazan'ın  son demlerini yaşadığımız şu günlerde hala evinde güllaç yapmayanlardansanız doğru yerdesiniz demektir. Çünkü bugün size Ramazan'ın gülü diye tabir ettiğim kremalı güllaç tarifim var. Duyduğuma göre güllacın tarihi Osmanlı yıllarına dayanıyormuş. Mısır nişastasından yufka açıp kurutulur ardından da bu yufkalar sütle ıslatılıp tatlı haline gelirmiş. Adını veren ise içerisine koyulan gülsuyuymuş. Güllü aş olmuş güllaç yani. Osmalıdan günümüze gelen güllacın içerdiği B ve E vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği de araştırmalar sonucu ortaya çıkan sonuçlardan biri. Bu vitaminler sayesinde sakinleştirici ve stres azaltıcı etkileri olduğu gibi oruçtan dolayı düşen kan şekerinin de dengede kalmasını sağladığı söyleniyor.

Kremadan Gelen Eşsiz Lezzet

Benim tarifim bildiğiniz güllaç tariflerinden biraz farklı. Farkı ise içerisinde kullandığım kreması. Güllaç konusunda hiç mütevazi olamayacağım ne yazık ki. Tadan ve deneyen herkesin övgüler yağdırdığı ve tamamen benim hazırladığım bir tariften bahsediyorum. Hazırlanışı ise oldukça pratik. Önce boza kıvamındaki şerbetimizi hazırlıyoruz. Ardından güllaç yapraklarını  hazırladığımız sütlü şerbette ıslatıyoruz. Her katın arasına ise kremamızdan sürüp ceviziçi serpiyoruz. Güllaç deyince ilk akla gelen şeylerden biri gül suyudur. Ben güllaçta ölçüyü fazla kaçırmamak şartıyla gül suyunu çok seviyorum. Eğer siz sevmiyorsanız hiç sorun değil gül suyu kullanmazsınız olur biter. Tarifteki  süt miktarı size fazla gelebilir ama bu konuya takılmayın. Çünkü güllaç yaprakları sütü fazlasıyla çekiyor. Biraz sonra vereceğim tarif ve ölçülere uyduğunuz takdirde tadına doyulmayan bir güllaca sahip olacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Kremalı güllaç nasıl yapılır diye merak edenler buyrun şimdi kremalı güllaç tarifi ve detaylarına.



Kremalı Güllaç İçin Gerekli Malzemeler

  • 9 tane güllaç yaprağı
Kreması İçin:
  • 1 litre süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket toz krem şanti
Güllaç Yapraklarını Islatmak İçin:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1-2 yemek kaşığı gül suyu (kullanmasanız da olur)
Ara Katlarına Serpmek İçin:
  • İri çekilmiş ceviziçi

Kremalı Güllaç Nasıl Yapılır

  • Öncelikle kremayı hazırlamak için süt, un, nişasta ve şekeri bir tencereye alıyoruz.
  • Sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz.
  • Ocaktan aldıktan sonra krem şantiyi ekleyip  iyice çırpıyoruz.
  • Boza kıvamında bir krema elde ediyoruz.
  • Diğer bir tencerede süt, şeker ve gül suyunu kaynatıp ocaktan alıyoruz.
  • Geniş bir tepside güllaç yapraklarını teker teker kaynayan sütle ıslatıp dikdörtgen borcama alıyoruz.
  • Her katın arasına hazırladığımız kremadan sürüp azar azar ceviz serpiyoruz.
  • Her bir güllaç yaprağında aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Krema ve güllaç yapraklarının tamamını bu şekilde bitiriyoruz.
  • En az 3-4 saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Buzdolabından çıkardığımız kremalı güllacımızı kare dilimlere ayırıp servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Kalburabastı tarifim için BURAYI
  • Zebra Kurabiye tarifim için BURAYI
  • Şeritli Açma tarifim için BURAYI tıklayın.

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder