Kalburabastı



Mübarek Ramazan ayındayken tatlı tariflerini daha fazla vermem gerektiğini düşündüm ve karşınıza harika bir kalburabastı tarifiyle geldim. Ben niyetliyken ne ekmek ararım ne de su ama tatlı yemek için akşamı zor ederim. Eminim ki bu konuda yalnız değilim. Sadece kendimiz değil birbirinden değerli misafirlerimiz için hazırladığımız sofralar da tatlısız olmaz tabiki. Kalburabastı herkesin çok severek yediği şerbetli tatlılardan biridir. Adını ise şekil verme aşamasında kullanılan kalburdan almıştır. Tabi evinizde kalburunuz olmayabilir bu hiç sorun değil. Her zamanki gibi mutfakta çareler tükenmez. Kalbur yerine bıçak, rende veya petek kalıplarla da rahatlıkla şekil verebilirsiniz. Tatlımızın şerbetli olduğuna aldanıp ağır olduğunu düşünmeyin sakın. Şerbetli olabilir ama hamurunda hiç şeker kullanılmıyor. O yüzden yeterince hafif oluyor ve çerez niyetine bir yiyen tekrar tekrar yiyor. İsteğe göre içine ceviz, fındık veya fıstık da koyabilirsiniz tabiki tercih sizin. Önce şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Sonra mis gibi tereyağı kokan ve ağızda dağılan kalburabastıları hazırlıyoruz. Son olarak da şerbetle kalburabastılarımızı buluşturuyoruz. İşte bu kadar pratik ve lezzetli olan kalburabastı nasıl yapılır diye merak edenler için ben tüm detaylarıyla bir tarif hazırladım. Şimdi buyrun kalburabastı tarifi ve detaylarına.



Kalburabastı İçin Gerekli Malzemeler

Şerbeti İçin:
  • 2 su bardagi seker
  • 2,5 su bardagi su
  • 2-3 damla limon suyu
Hamuru İçin:
  • 1 yumurta
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım paket tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • Bir çimdik tuz
  • 1 su bardağı irmik
  • Alabildiğince un
Süslemek İçin:
  • Toz antep fıstığı

Kalburabastı Nasıl Yapılır

  • Öncelikle bir tencereye şeker ve suyu alıp  kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynayınca limon suyunu ekleyip ocağı kısıyoruz.
  • 5- 10 dakika daha kaynatıp şerbetimizi soğumaya bırakıyoruz.
  • Yoğurma kabına yumurta, yoğurt, tereyağı,sıvıyağ ve irmiği alıp yoğurmaya başlıyoruz.
  • 2 su bardağı un, kabartma tozu ve vanilini eleyerek ekliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Hamurun kıvamına göre kontrollü olarak un ilave ediyoruz.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurdan parçalar koparıp temiz bir kalburun üzerine bastırıp şekil veriyoruz.
  • İsteğe göre içine ceviziçi koyuyoruz.
  • Eğer kalburunuz yoksa bir bıçak veya rendeyle de şekil verebilirsiniz.
  • Şekil verdiğimiz kalburabastıları yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında  üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Daha fazla kızarmasını istiyorsanız pişmesine yakın derecesini arttırabilirsiniz.
  • Fırından çıkan kalburabastılar biraz ılıdıktan sonra üzerlerine soğuk şerbeti döküyoruz.
  • Şerbeti çektikten sonra toz antep fıstığıyla üzerleriniz süsleyip servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Bayat Pide Kebabı tarifim için BURAYI
  • Revani tarifim için BURAYI
  • Lokmacık Kurabiyeler tarifim için BURAYI tıklayın.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder