Mis gibi kokan, sıcacık, ısırdığınızda tel tel ayrılan bir açmaya kim hayır diyebilir ki? Özellikle musmutlu yeni bir güne başladığımız bir kahvaltıda demli bir çay eşliğinde muhteşem olur diye düşünenlerdenim ben de. Sadece kahvaltıya odaklanmayalım tabiki çeşit çeşit tariflerin yer aldığı bir gün masasına da çok yakışıyor açma. O masaları da doyumluk bir poğaça veya açma olmadan olmaz tabi.
Tel Tel Ayrılan Mis Gibi Bir Açma
Açmayı açma yapan özelliği tel tel ayrılıyor olması bence. Kopardığımızda o pamuk gibi hamur tel tel ayrılmalı. Yanına beyaz peynir, zeytin, domates, reçel de olacak ki yeme de yanında yat. Ben bugün hem çok lezzetli, hem şık görünümlü hem de yapımı kolay bir açma tarifimle geldim karşınıza. Hatta içerisine isteğe göre zeytin ezmesi, çikolata, haşhaş ezmesi veya tahin de sürebilirsiniz. Sizlerin de favorisi olacak bu açma tarifime geçmek istiyorum izninizle.
Şeritli Açma İçin Gerekli Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket yaş veya kuru maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta (sarısı üzerine)
- Aldığı kadar un (6-7 su bardağı)
Aralarına sürmek için:
- Kahvaltılık margarin
Şeritli Açma Nasıl Yapılır
- Süt, su, şeker ve mayayı yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz.
- Maya etkileşime geçince sıvıyağ, tuz ve yumurtayı ekleyip karıştırıyoruz.
- Kontrollü olarak unu ekleyip yoğuruyoruz.
- Hamurumuz ele yapışmayan bir kıvam aldığında hamurumuzu 20dk. dinlendiriyoruz.
- Dinlenen hamurumuzdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp bezeler yapıyoruz.
- Bezeleri elimizle açıp üzerlerine kahvaltılık margarin sürüyoruz.
- Hamuru eğimli şekilde birer cm.lik şeritler halinde kesip rulo yapıyoruz.
- Sonra bu ruloyu kendi ekseni etrafında doluyoruz.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz.
- 40-50 dakika tepsi de mayalandırıyoruz.
- Sonra 200derece ısıtılmıs fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
- Afiyet olsun.
0 yorum :
Yorum Gönder