Doyulmaz Lezzet Mantı
Mantı Diyelim İştahımız Açılsın
Bir hamur düşünün incecik açılıp minik minik kareciklere ayrılsın. Sonra da bu kareciklerin içine çeşitli baharatlarla lezzetlendirilen kıyma girsin. Ben kıyma dedim ama patatesli de oluyor tabi. Daha şimdiden ağzınızın sulandığını hisseder gibiyim. Durun durun daha bitmedi.. Daha bu minik lezzet parçacıkları suda haşlanıp yoğurt ve sosla buluşacak.
Kurtarıcı Yemek Mantı
Mantı deyince ilk aklımıza gelen şehir Kayseridir ama her yörenin severek yaptığı bir yemektir. Yapılışı biraz zaman alsa da yemesi nasıl keyiflidir. Şunu da söylemeden edemicem yanınıza yardım edecek birini bulmadan mantı yapmaya kalkışmayın yoksa yemeden doyarsınız. Zamanında deneyen biri olarak hiç tavsiye etmiyorum. Zaten toplum olarak en az iki kişilik guruplarla yaparız mantıyı. Hatta öyle tek öğünlük de değil çok çok yapıp buzluğa atmak için. İtiraf edeyim ani gelen misafirlerde en kurtarıcı yemeklerden biri oluyor o an.
Neyse ben lafı daha fazla uzatmayım. Mis gibi tadıyla, iştah açıcı görüntüsüyle herkesi kendine hayran bırakacak hatta tabak tabak yenecek nefis bir ev mantısı tarifiyle geldim karşınıza.
Önce şuraya videomu bırakayım..
Kıymalı Ev Mantısı İçin Malzemeler:Önce şuraya videomu bırakayım..
Hamuru İçin:
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 şu bardağı un
- Hamurun kıvamına göre ılık su
Kıymalı Harcı İçin:
- 1 tane küçük boy soğan
- 150-200gr kadar kıyma
- 1 tatlı kaşığı biber Salçalı
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
- Nane
- Bir tutam maydanoz
Üzeri İçin :
- Sarımsaklı yoğurt
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı salça
- Toz kırmızı biber
- Nane
Kıymalı Ev Mantısının Yapılışı
- Su hariç tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alıyoruz.
- Azar azar ılık suyu ekleyerek hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamurun kıvamı ele yapışmayacak şekilde biraz sert olmalı.
- Hamurumuzu dinlenmeye bırakıyoruz.
- İç harcımızı hazırlamak için öncelikle soğanı ince ince doğruyoruz.
- Kıymayı ve diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırıyoruz.
- Hamuru iki eşit parçaya ayırıp beze yapıyoruz.
- Hamurumuzu 10dk. dinlendiriyoruz.
- Oklava yardımıyla hamurumuzu olabildiğince ince bir şekilde açıyoruz.
- Bir bıçak veya kesici yardımıyla hamuru eşit şekilde kare kare kesiyoruz.
- İç harçtan minik minik parçalar alıp kare parçaların ortasına koyuyoruz.
- İç koyulan hamurları dört köşesinden tutup birleştirerek şekil veriyoruz.
- Hamurumuzun tamamına aynı işlemi uyguluyoruz.
- Mantılarımızı birbirlerine yapışmasınlar diye un serptiğimiz tepsiye koyuyoruz.
- Büyük bir tencerede 2litre kadar kaynayan suya biraz tuz ve sıvıyağ ekliyoruz.
- Mantılarımızı da bu suya ekleyip 15dk kadar orta ateşte pişiriyoruz.
- Diğer taraftan sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlıyoruz.
- Pişen mantılarımızı bir kevgir yardımıyla alıp tabaklara koyuyoruz.
- Sosumuz için önce erittiğimiz tereyağında salçamızı biraz kavuruyoruz.
- Mantılarımızı haşladığımız sudan ilave ederek salçamızı açıyoruz.
- Pul biberi ilave ediyoruz.
- Servis tabaklarına aldığımız mantılarımızın üzerine önce sarımsaklı yoğurdumuzu sonra sosumuzu döküyoruz.
- Son olarak da üzerine kuru nane serpiyoruz.
- Mantımız hazır afiyetle yeyin inşallah.
0 yorum :
Yorum Gönder