Kıymalı Ev Mantısı

Doyulmaz Lezzet Mantı

Mantı Diyelim İştahımız Açılsın

Bir hamur düşünün incecik açılıp  minik minik kareciklere ayrılsın. Sonra da bu kareciklerin içine  çeşitli  baharatlarla  lezzetlendirilen  kıyma girsin. Ben kıyma dedim ama patatesli de oluyor tabi. Daha şimdiden ağzınızın  sulandığını  hisseder gibiyim.  Durun durun daha bitmedi.. Daha bu minik lezzet parçacıkları suda haşlanıp yoğurt  ve sosla buluşacak.

Kurtarıcı Yemek Mantı

Mantı  deyince ilk aklımıza  gelen  şehir  Kayseridir  ama her yörenin severek yaptığı  bir yemektir. Yapılışı  biraz zaman alsa da yemesi nasıl  keyiflidir. Şunu da söylemeden  edemicem  yanınıza  yardım  edecek  birini  bulmadan  mantı  yapmaya kalkışmayın yoksa yemeden doyarsınız. Zamanında deneyen biri olarak hiç tavsiye etmiyorum. Zaten toplum olarak  en az iki kişilik  guruplarla yaparız  mantıyı. Hatta öyle  tek öğünlük  de değil  çok  çok  yapıp buzluğa  atmak  için.  İtiraf  edeyim ani gelen misafirlerde  en kurtarıcı  yemeklerden biri  oluyor  o an.
Neyse ben lafı  daha fazla uzatmayım. Mis gibi tadıyla, iştah açıcı  görüntüsüyle herkesi kendine  hayran  bırakacak hatta tabak  tabak yenecek  nefis bir ev mantısı tarifiyle  geldim  karşınıza.
Önce şuraya videomu bırakayım..

Kıymalı Ev Mantısı  İçin  Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı  tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 şu bardağı  un
  • Hamurun  kıvamına  göre ılık  su
Kıymalı  Harcı İçin:
  • 1 tane küçük boy soğan
  • 150-200gr kadar kıyma
  • 1 tatlı  kaşığı  biber  Salçalı
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
  • Nane
  • Bir tutam maydanoz
Üzeri İçin :
  • Sarımsaklı  yoğurt
Sosu için:
  • 1 yemek kaşığı  sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı  tereyağı
  • 1 tatlı  kaşığı  salça
  • Toz  kırmızı  biber
  • Nane


Kıymalı  Ev Mantısının  Yapılışı
  • Su hariç tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alıyoruz.
  • Azar azar ılık suyu ekleyerek hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamurun kıvamı ele yapışmayacak şekilde biraz sert olmalı.
  • Hamurumuzu dinlenmeye bırakıyoruz.
  • İç harcımızı hazırlamak için öncelikle soğanı ince ince doğruyoruz.
  • Kıymayı ve diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırıyoruz.
  • Hamuru iki eşit parçaya ayırıp beze yapıyoruz.
  • Hamurumuzu 10dk. dinlendiriyoruz.
  • Oklava yardımıyla hamurumuzu olabildiğince ince bir şekilde açıyoruz.
  • Bir bıçak veya kesici yardımıyla hamuru eşit şekilde kare kare kesiyoruz.
  • İç harçtan minik minik parçalar alıp kare parçaların ortasına koyuyoruz.
  • İç koyulan hamurları dört köşesinden tutup birleştirerek şekil veriyoruz.
  • Hamurumuzun tamamına aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Mantılarımızı birbirlerine yapışmasınlar diye un serptiğimiz tepsiye koyuyoruz.
  • Büyük bir tencerede 2litre kadar kaynayan suya biraz tuz ve sıvıyağ ekliyoruz.
  • Mantılarımızı da bu suya ekleyip 15dk kadar orta ateşte pişiriyoruz.
  • Diğer taraftan sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlıyoruz.
  • Pişen mantılarımızı bir kevgir yardımıyla alıp tabaklara koyuyoruz.
  • Sosumuz için önce erittiğimiz tereyağında salçamızı biraz kavuruyoruz.
  • Mantılarımızı haşladığımız sudan ilave ederek salçamızı açıyoruz.
  • Pul biberi ilave ediyoruz.
  • Servis tabaklarına aldığımız mantılarımızın üzerine önce sarımsaklı yoğurdumuzu sonra sosumuzu döküyoruz.
  • Son olarak da üzerine kuru nane serpiyoruz.
  • Mantımız hazır afiyetle yeyin inşallah.

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder