Kuru Patlıcan Biber Dolması


Dolmanın her türlüsünü severim diyenler için püf noktalarıyla kuru patlıcan biber dolmasından bahsedelim istiyorum bugün.  Yazın bol bol patlıcan kurutup kışın da onun sefasını süren bizler tadına asla doyamayız. Bulunduğumuz şehrin iklimi el veriyorsa biber patlıcan kurutmaya bol bol kurutalım istiyoruz. Toplum olarak dolmanın her türlüsünü oldukça seviyoruz zaten ama kurusu bambaşka oluyor bence. Özellikle kış gelince aklıma ilk gelen şeylerden biridir kuru dolması.

Püf Noktalarıyla Kuru Dolma

Kuru dolmanın püf noktası konusunda hemen hemen herkes aynı fikirdedir sanırım. Sumak veya nar ekşisidir  kuru dolmaya esas tadını veren. Bir de patlıcan ve biberlerin sertleşmemesi için direk soğuk suya koyup haşlamak gerekiyor. Ne çok pişmeli ne de az pişmeli. Büyüklerimden öğrendiğim bir husus daha var. Patlıcana tırnağımızı batırdığımızda tırnağımız patlıcana geçmeli. Haşlama işi bittikten sonra da biber ve patlıcanlarımızı soğuk sudan geçirmeliyiz.Antepli değilim ama benim de yiyen herkesin beğenisini alan, beni hiçbir zaman mahçup etmeyen bir kuru dolma tarifim var. Sizler de deneyip beğenin istiyorum. Ben genel ölçülerle tarifimi vereceğim ama damak tadınızı siz daha iyi bilirsiniz tabiki. O yüzden acı sevenler pul biberi veya isotu fazla kullansın, ekşi sevenler de sumak veya nar ekşisi miktarını artırsın. Ekşi sevenlerin özellikle sumağı birgün önceden suyla ıslatıp kullanmasını tavsiye ediyorum. İşte o zaman muhteşem bir lezzet çıkıyor ortaya. İç harcı için de her zaman söylediğim gibi her dolmanın olmazsa olmazı bol soğan şart. Tabi baharatlarımızın etkisini de unutmayalım.  Deneyenin pişman olmadığı kuru patlıcan ve biber tarifimi not almayı unutmayın.


Kuru Patlıcan Biber Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 20-25 adet kuru patlıcan ve biber (benimkiler küçük olduğu için sayı fazla)
  • Zeytinyağı
İç Harcı İçin:
  • 3 tane soğan
  • zeytinyağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • Sumak ekşisi
  • Nar ekşisi
  • tuz, nane, kimyon, pul biber, karabiber, reyhan
  • İsteğe göre isot
Üzeri İçin:
  • zeytinyağı
  • salça
  • kaynamış su

Kuru Patlıcan Biber Dolması Nasıl Yapılır

  • Kuru Patlıcan ve biberlerimizi bir tencereye alıyoruz.
  • Üzerine soğuk su koyup haşlıyoruz.
  • Patlıcan ve biberler ne az pişmiş ne de çok pişmiş olmalı.
  • Haşlanan patlıcan ve biberleri soğuk sudan geçiriyoruz.
  • İçimizi hazırlamak için  zeytinyağı koyduğumuz tavaya yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ekliyoruz.
  • Soğanlar ölene kadar soteliyoruz.
  • Sarımsağı da doğrayıp ekliyoruz.
  • Biber ve domates salçamızı ilave edip soteliyoruz.
  • Yıkayıp süzdüğümüz pirinç ve bulguru ilave edip kavuruyoruz.
  • 1 çay bardağı kaynamış suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
  • Bir tutam maydanozu doğrayıp ekliyoruz.
  • Nar ekşisi, sumak ekşisi, tuz ve baharatlarımızı ilave edip iyice karıştırıyoruz.
  • İçimizi patlıcan ve biberlerimizin içlerine doldurup ağızlarını kapatıyoruz.
  • Normalde kuru dolmalara çok fazla iç konmaz ama ben bol içli sevdiğim için her zaman çok dolduruyorum.
  • Doldurma işlemi bitince bir tavada zeytinyağında kavurduğumuz bir yemek kaşığı salçaya kaynamış su ekleyip  dolmalarımızın üzerine döküyoruz.
  • Dolmalarımızın suyu kaynayınca ocağın altını kısıp pişmeye bırakıyoruz.
  • Pişen dolmalarımızı en az yarım saat dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
  • İsteğe göre üzerine nar ekşisi döküyoruz.





Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder