Yaprak Sarması


Bayramların olmazsa olmazı, altın günlerinin baş tacı yaprak sarmasını sevmeyen yoktur sanırım. Hemen hemen herkesin ne zaman olsa yerim dediği bir tariftir yaprak sarması. Onun da kendine göre püf noktaları, pişirme detayları ve lezzet sırları var elbette. Benim iç harç için dikkat ettiğim iki nokta var. biri bol soğanlı olması diğeri ise limon suyu sıkmam. Elbette her yörenin ve herkesin kendine has damak tadı ve yöntemleri vardır ama ben genel bir tarif hazırladım sizlere. Sarma aşamasında orta boyutta ve sıkı sarmaya dikkat etmek gerekirken pişirme kısmında ise suyunu fazla koymamak ve yüksek ateşte pişirmemek gerekiyor. Yapraklar tazeyse önden haşlıyoruz eğer salamuraysa bir süre suda bekletiyoruz. Şimdi buyrun benim yaprak sarması tarifime.

Yaprak Sarması İçin Gerekli Malzemeler 

  • 1 kg. salamura yaprak
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Kaynamış su
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • Zeytinyağı
İç Harcı İçin:
  • 3 adet soğan
  • 3-4 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • İsteğe göre kuş üzümü
  • 1 çay bardağı su
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Nane
  • Tuz
  • 1 limonun suyu
  • Sıvıyağ

Yaprak Sarması Nasıl Yapılır

  • Yaprakların fazla tuzunun gitmesi için 2-3 saat  suda bekletiyoruz.
  • Sonra süzgeçe koyup suyunun akmasını bekliyoruz.
  • Geniş bir tavaya soğanları yemeklik doğrayıp koyuyoruz.
  • Sıvıyağ ekleyip soğanları kavuruyoruz.
  • Üzerine salçaları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
  • Yıkayıp suyunu süzdüğümüz pirinçleri ekleyip iyice karıştırıyoruz.
  • Baharatları, tuzu ve suyu ekleyip pişiriyoruz.
  • Ben iç harcı kavurmaktan yanayım ama isteğe göre çiğden de yapabilirsiniz.
  • Yaprağım geniş kısmına iç harçtan koyup iki yandan kapatıyoruz ve uç kısmına kadar rulo şeklinde sarıyoruz.
  • Bütün yapraklar bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.
  • Yaprakları pişireceğimiz tencerenin tabanına bir soğanı halka halka doğrayıp diziyoruz.
  • Üzerine sardığımız yaprakları diziyoruz.
  • Yaprakların arasına bir diş sarımsağı ikiye bölüp atıyoruz. 
  • En üste bir limonu halka halka kesip diziyoruz.
  • 1 kasede 1 yemek kaşığı salçayı açıp yaprakların üzerine döküyoruz.
  • Yaprakların hizasına kadar kaynamış su ekleyip orta ateşte pişiriroruz.
  • Sarmalar dağılmasın diye en üste bir porselen tabak kapatıyoruz.
  • Piştiği zaman üzerine zeytinyağı gezdirip dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Afiyet olsun.

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder