Aşure


Muharrem ayı girdiğinde o sıcacık huzur dolu yuvalarda aşure kazanları kaynamaya başlar. Aşure bereket ve paylaşmanın sembolüdür. Birbirinden faydalı çeşit çeşit malzemelerle yapılan aşurenin faydaları saymakla bitmez. Belli görüşlere göre belli sayılarda malzeme içermesi gerektiği söylenir ama ben sayıya odaklanmayanlardanım. Evimizde ne varsa, bütçemiz hangi malzemelere uygunsa veya damak tadımız nasıl arzu ediyorsa ona göre bir malzeme listesi uyarlar herkes kendine. Hatta biz tatlı olarak bilsek de bazı kültürlerde tuzlu hatta etli pişer. İçine koyulan kuruyemiş veya meyveler evden eve değişse de aşurenin değişmeyen olmazsa olmaz malzemeleri buğday, kuru fasulye ve nohuttur. Tabiki onları fındık, fıstık, nar taneleri ve tarçınla taçlandırmak da bize kalmış.   Aşure deyip geçmeyelim çünkü tam bir doyurucu öğündür aslında. Buğday olur da insan doymaz mı hiç?

Evimizi Bereketlendiren Aşure

Hepimizin bildiği gibi aşurenin temeli Hz. Nuh peygamber dönemine yani Nuh tufanına dayanıyor. Nuh tufanı sırasında gemide kalan az miktarda malzemenin karıştırılıp kaynatılmasıyla ortaya çıkmıştır bu bereket temsili. Bu bereket de paylaştıkça çoğalır ve güzelleşir. Hikayesi yıllar öncesine dayanan aşure yapıp dağıtmak evimizi bereketlendirir. O yüzden bize düşen zamanı geldiğinde aşure kazanımızı kaynatıp komşularımıza, sevdiklerimize dağıtmaktır. Tabi benim gibi aşureyi çok sevenler sadece Muharrem ayına odaklanmayıp canları çektiği her zaman yaparlar aşureyi. Sözü fazla uzatmadan benim yıllardır değişmeyen aşure tarifime buyrun.

Aşure İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı buğday
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 400 gr. kuru kayısı
  • 300 gr kuru incir
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 100 gr. kuş üzümü
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı fıstık
  • 1 tane doğranmış elma
  • 1 çay  kaşığı tuz
  • 1 portakalın kabuğu
  • 4 su bardağı şeker
  • 5 tane karanfil
  • 4,5 litre su
  • 1 su bardağı süt
Üzeri İçin:
  • 1 su bardağı kavrulup iri çekilmiş fındık
  • 1 su bardağı kavrulmuş susam
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 2 tane nar
  • Tarçın

Aşure Nasıl Yapılır

  • Öncelikle buğdayı akşamdan yarım saat kaynar suya ıslayıp sarı suyu akana kadar yıkıyoruz.
  • Üzerine suyu ekleyip düdüklü tencerede 5-10 dakika kaynatıyoruz.
  • Tencerenin kapağını hiç açmadan sabaha kadar bu şekilde bekletiyoruz.
  • Bu yöntemle buğdaylar daha kolay ve güzel pişiyor.
  • Kuru fasulye ve nohutları da bir gece ıslayıp haşlıyoruz.
  • Ocağın altını açıp buğdayların üzerine şekeri ve sütü ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
  • Buğdaylar pişmeye başladığında küp küp doğradığımız kayısıları, kuru fasulye ve nohutu ekliyoruz.
  • Sonra sırasıyla kuru üzüm, kuş üzümü, elma, karanfili ilave ediyoruz.
  • Son aşamada küp küp doğradığımız kuru incir ve portakal kabuğunu ardından da ikiye kırdığımız fındık ve fıstıkları ekliyoruz.
  • İnciri son aşamada koymaya özen gösterelim çünkü incir aşurenin rengini karartır.
  • Aşurenizin kıvamına göre kaynamış su ilavesi, damak tadınıza göre şeker ilavesi yapabilirsiniz.
  • İstediğimiz kıvama gelen aşuremizi kaselere doldurup üzerlerini ceviz, fındık, susam, nar ve tarçınla süslüyoruz.
  • Ben üzerine kullandığım fındık, ceviz ve susamları kavuruyorum ama tercih sizin tabiki.
  • Bu ölçüler tam 9 litrelik tencereye göre bilginiz olsun.

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder