Sodalı Börek


Puf puf kabaran bir böreğe kim hayır diyebilir ki? Millet olarakn en sevdiklerimizin arasındadır. Kimi zaman peynirli, kimi zaman kıymalı, kimi zaman da patatesli olarak gelir karşımıza. Bugün ben tercihimi peynirliden yana kullandım. Dışı çıtır içi yumuşacık ve katları tek tek ayrılan bir börek bu. Böreğimize adını veren ve kabarmasını sağlayan esas unsur üzerine döktüğümüz soda yani maden suyudur. Çıtır ve kabarık börek sevenler şimdi buyrun sodalı börek tarifime.

Sodalı Börek İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 adet hazır yufka
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
  • 1 şişe maden suyu
İçi İçin:
  • 250 gr. beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
Üzeri İçin:
  • Susam
  • Çörekotu
  • 1 yumurtanın sarısı

Sodalı Börek Nasıl Yapılır

  • Bir kaseye süt, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı alıp iyice çırpıyoruz.
  • Yağladığımız fırın tepsisine kenarları dışarı sarkacak şekilde bir tane yufka seriyoruz.
  • Üzerine her yerini ıslatacak şekilde sostan sürüyoruz.
  • İkinci yufkayı da büzdürerek üzerine örtüp sos döküyoruz.
  • Üçüncü yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Üçüncü yufkanın üzerine peynirli harcımızı eşit şekilde döküyoruz.
  • Dördüncü yufkamızı serip sosluyoruz.
  • Son olarak beşinci yufkamızı da serip sosluyoruz.
  • Sonra böreğimizi dilimliyoruz.
  • Eğer sosumuz arttıysa onun üzerine maden suyunu döküp karıştırdıktan sonra bu karışımı böreğimizin üzerine gezdiriyoruz.
  • Sosunu tamamen çekince üzerine ayırdığımız bir yumurta sarısını sürüp susam serpiyoruz.
  • 200 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkan böreğimizi dilimlediğimiz yerlerden tekrar kesip ayırdıktan sonra servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.


Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder