Tepside Basma Kadayıf


Kadayıf tatlısı özellikle iftar sofralarının ve bayramların en sevilen tatlılarından biridir. Kadayıfa birçok şekil verilir ve birçok farklı tarifi vardır ama en bilindiği tepside basma kadayıftır. Üstelik hazırlaması oldukça kolaydır ve kısa süre alır. Büyük küçük hepimiz de çok severek yeriz. Hele bir de üzerinde kaymak veya dondurma varsa tadına doyum olmaz.

Kadayıfın İncelikleri

Her tarifin olduğu gibi kadayıfın da kendine göre ince detayları vardır. Öncelikle  yağ oranını iyi ayarlamak lazım ne az yağlı olmalı ne de çok yağlı. Çünkü kadayıf yağı seven bir tatlıdır. Şerbetini de en başta hazırlayıp soğumaya bırakmamız gerekiyor. Ben kesinliklikle kadayıfın da şerbetin de soğuk olmasından yanayım. Ilık veya sıcak olduklarında kadayıfların hamurlaştığına birçok kez şahit oldum. İçi yumuşak üzeri çıtır olmalı yani. Genellikle kadayıf yapma konusunda bir ön yargı iyi denk getiremem korkusu vardır ama inanın buna hiç gerek yok. Sadece sıcak olmamasına özen gösterin yeter. Ölçülü yapmakta her zaman fayda var tabi. Umarım tarifimden ve ölçülerimden siz de memnun kalırsınız. Şimdi buyrun tepside basma kadayıf tarifimin detaylarına.

Tepside Basma Kadayıf İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gr. tel kadayıf
  • 100 gr. eritilmiş tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
Şerbeti İçin:
  • 3 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 2-3 damla limon suyu

Tepside Basma Kadayıf Nasıl Yapılır

  • Öncelikle su ve şekeri tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynayan şerbete limon suyunu sıkıyoruz ve ocağı kısıyoruz.
  • 10 dakika sonra şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Kadayıflarımızı bir tepsi veya leğenin içine alıyoruz.
  • Üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvıyağı ekleyip iyice karıştırıyoruz.
  • Yağladığımız fırın kabına kadayıfların yarısını koyup bir su bardağının altıyla iyice bastırıyoruz.
  • Üzerine ceviziçini serpiyoruz.
  • Kadayıfın diğer yarısını da eşit şekilde üzerine kapatıyoruz.
  • Yine su bardağının altıyla iyice bastırıp sıkışmasını sağlıyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Kadayıfımız soğuyunca yine soğuk olan şerbetimizi döküyoruz.
  • 2-3 saat dinlendirdikten sonra kadayıfımızı dilimleyip servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder