Şekerpare


Türk mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından biridir şekerpare. Şerbetli tatlılar arasında hem yapımı kolay hem de ağır olmayan tatlılardandır. Kurabiye misali insanın yedikçe yiyesi gelir. Bugün size büyük küçük herkesin çok severek yediği harika bir şekerpare tarifi vereceğim. Umarım sizler de dener ve beğenirsiniz. Vereceğim ölçüler tam da ağır tatlı sevmeyenler için diyebilirim. Benim özellikle iftar sonrası çok severek yediğim tatlılar arasındadır şekerpare. Marketlerde hazırları da mevcut ama hiçbir zaman ilgimi çekmedi desem yalan olmaz. Her zaman söylediğim gibi hazırdan yana değilim. Şimdi pastaneden hiç mi alıp yemedi diye düşünenler olabilir ama ben şerbetsiz market ürünlerinden bahsettim yanlış anlaşılmasın. Hem yapılışı bu kadar pratik ve evde bulunan malzemelerle yapmak mümkünken neden hazıra yönelelim değil mi? Gelelim şimdi lezzetine sonsuz garanti verdiğim şekerpare tarifimin detaylarına.


Şekerpare İçin Gerekli Malzemeler

Şerbeti İçin:
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 2-3 damla limon suyu
Hamuru İçin:
  • 125 gr.margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3 su bardağı un

Şekerpare Nasıl Yapılır

  • Öncelikle şeker ve suyu bir tencereye alıp şerbetimizi kaynatıyoruz.
  • Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyip ocağı kısıyoruz ve 10 dk. sonra kapatıyoruz.
  • Şerbetin kıvamını anlamanız için 10 cm yukardan elinize damlatmanız yeterli. Eğer şerbet damlası top halinde duruyorsa şerbetiniz olmuş demektir.
  • Hazır olan şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
  • Un, vanilin ve kabartma tozu haricindeki tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz.
  • Un, vanilin ve kabartma tozunu eleyerek ekleyip hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edince yoğurma işlemine son verip şekil vermeye geçiyoruz.
  • Bildiğiniz üzere şekerparenin klasikleşmiş iki şekli vardır. Biri yuvarlak üzeri fındıklı diğeriyse uzun üzeri fındıksız oluyor.
  • Ben her iki şekli de veriyorum her yaptığımda. Siz nasıl isterseniz öyle yapın tabi.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil veriyoruz.
  • Uzun olan şeklin üzerine çizik atıyoruz.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • İlk soğuğu çıktıktan sonra kaşıkla şerbetlerini döküyoruz.
  • Şerbetin hepsini birden dökmek yerine ara ara kaşıkla dökmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü bu şekilde üzerleri kuru kalmıyor ve her yeri eşit oranda ıslanıyor.
  • Şekerparelerimizi 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
  • Eminim tadı damağınızda kalacak ve benim kulaklarımı çınlatacaksınız.
  • Afiyet olsun.


Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder