Kışlık Erişte



Erişte yani ev makarnasını sevmeyen yoktur sanırım. Karşımıza bazen yoğurtlu bazen bol tereyağlı, bazen cevizli, bazen peynirli çıkar ama biz onun her halini çok severiz değil mi? Çünkü o buram buram Anadolu kokar, memleket kokar ve en önemlisi doğaldır.  Son sürat kış hazırlığı yaptığımız şu günlerde biz büyük bir gayretle erişte kesiyoruz. Erişte hamuru yoğurmaktan kas yapacağım vallahi. Yazın son günlerini değerlendirmek gerekir tabiki. Bu sıcaklarda 3-4 gün de rahatlıkla kuruyor erişteler. Eriştenin lezzeti kadar yapım aşamaları da çok keyif verir bana. Bir kaç kişi toplanıp yapılan işler ve o esnadaki sohbet paha biçilemezdir benim için. İmece usulü işleri sevenlerdenim ben de işte. Ben kendime  göre bir ölçü ayarladım ve herkes çok memnun bu ölçüden.O yüzden sizinle de paylaşmak istedim. Ölçüler garantili olduğu için hamuru yoğurması bile sandığınız kadar zor olmuyor. Eğer siz de yaz bitmeden eriştemizi yapalım diyorsanız biraz sonra vereceğim tarifi not almayı unutmayın. Kışlık erişte nasıl yapılır diye merak edenler için hazırladığım kışlık erişte tarifime buyrun lütfen.

Kışlık Erişte İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 kilo un
  • 11 su bardağı su
  • 5 yemek kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 15 tane yumurta

Kışlık Erişte Nasıl Yapılır

  • Derin bir yoğurma kabına 4 kilo unu alıyoruz.
  • Unun orta kısmını açıp oraya su, tuz ve yumurtaları ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Kalan 1 kio unu da azar azar ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Hamur toparlanmaya başlayınca sıvıyağı ilave edip yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Unun tamamı bitene kadar ekliyoruz.
  • Biraz katı kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Un serptiğimiz tablaya hamurun tamamını döküyoruz.
  • Önce göz kararı parçalara kesiyoruz.
  • Sonra her bir parçayı beze yapıyoruz.
  • Hamurun tamamını bezeleyince üzerini örtüyoruz.
  • Her bir bezeyi istenilen kalınlıkta açıyoruz.
  • Bütün bezeleri açıp temiz  örtülerin üzerine seriyoruz.
  • Daha sonra her bir yufkanın arasına un serpip ikiye katlıyoruz.
  • O şekilde şerit şerit kesiyoruz.
  • İkişer veya dörder şeridi üst üste koyup eriştemizi ince ince kesiyoruz.
  • Kesilen erişteler birbirlerine yapışmadan örtülere serip kurutuyoruz.
  • Havanın sıcaklığına göre ortalama 3 günde kuruyan eriştelerimizi toplayıp saklama kabı veya kavanozda muhafaza ediyoruz.
  • Afiyetle yeyin inşallah.
  • Kaşarlı Patates tarifim BURADA
  • Katmer Poğaça tarifim BURADA
  • Acılı Ezme tarifim BURADA

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder