Alaçatı Kurabiyesi



Ağızda dağılan, mis gibi tereyağı ve damla sakızı kokan bir kurabiyeye kim hayır diyebilir ki? Daha önce tadıp yiyenler belki tahmin etmişlerdir bugün ki tarifimi. Alaçatı kurabiyesinden bahsediyorum tabiki. İzmir Çeşme'den gelen bir lezzet yani. Onu tadanlar tereyağı ve damla sakızı kokusuyla hatırlarlar çünkü. Bir de içindeki çekilmiş fındık var tabiki lezzetini ikiye katlayan. Onu da unutmayalım. Kusursuz lezzete sahip olan ve tazeliğini uzun süre koruyan Alaçatı kurabiyesinin hazırlaması da oldukça kolay. Hem zahmetsiz hem de nefis yani. Alaçatı kurabiyesi nasıl yapılır diye merak edenler için hazırladığım Alaçatı Kurabiyesi tarifime geçmeden önce sizinle kısacık bir hikaye paylaşmak istiyorum. Buyrun lütfen.

Bağımlılıkların Seni Tutmuyor Sen Onları Tutuyorsun..

Bir gün adamın biri zamanının Sufi Üstadlarından birini ziyarete gelmiş ve ona şu soruyu sormuş; Ön yargılarımdan ve bağımlılıklarımdan nasıl kurtulabilirim. Üstad ona cevap vermek yerine ayağa kalkmış ve yakında bulunan bir sütuna kollarını dolayarak bağırmaya başlamış. Beni bu sütundan kurtarın. Adam şaşkınlıkla bakarak, Üstadın deli olduğunu düşünmüş ve ona şöyle demiş. Neden böyle yapıyorsun, ben senin akıllı birisi olduğunu düşünerek ruhsal bir soru sormaya geldim. Ama görüyorum ki sen salağın tekisin, sütunu sen tutuyorsun, sütun seni tutmuyor, bırak gitsin. Üstad sütunu bırakmış ve şöyle demiş, bu söylediğini gerçekten derinlemesine anlayabilirsen, kendi cevabını vermiş olacaksın. Bağımlılıkların seni tutmuyor, sen onları tutuyorsun.
Bırak gitsin.

Alaçatı Kurabiyesi İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gr. tereyağı
  • 1 kase ince çekilmiş fındık
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı damla sakızı veya aroması
  • Aldığı kadar un (2,5-3 su bardağı)
  • Üzeri için pudra şekeri

Alaçatı Kurabiyesi Nasıl Yapılır

  • Tereyağı ve damla sakızını kısık ateşte eritiyoruz.
  • Ilıyınca üzerine ince çekilmiş fındık, nişasta ve pudra şekerini ilave edip karıştırıyoruz.
  • 2,5  su bardağı un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Hamurun kıvamına göre kontrollü olarak un ilave ediyoruz.
  • Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurun üzerini kapatıp yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen hamurdan parçalar koparıp yuvarlak şekil veriyoruz.
  • Şekil verdiğimiz Alaçatı kurabiyelerimizi yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkıp ılıdıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpiyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Yonca Poğaça tarifim BURADA
  • Çikolata Soslu Kek tarifim BURADA
  • Hindistan Cevizli Kurabiye tarifim BURADA
  • Evde Tavuk Döner tarifim BURADA
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder