Ev Yapımı Domates Salçası


Birbirinden lezzetli yemeklerimizin olmazsa olmazıdır salça. Son sürat kış hazırlıklarına devam ettiğimiz şu günlerde salçamızı da kendimiz yapmazsak olmaz değil mi? Tam da domateslerin bol ve lezzetli zamanındayken bunu değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum. Herşeyin en doğalı ve ev yapımı olanı makbuldür tabiki. Daha önce sizlerle Karışık Güneş Salçası tarifimi paylaşmıştım hatırlarsanız. İşte bu sefer  nem oranı yüksek şehirlerde güneş salçası yapamayanlar için ocakta domates salçası yapımını paylaşmak istiyorum sizinle.
Salça yapımı bana çocukluğumda köyde kocaman kazanlarda odun ateşinde yapılan salçaları hatırlatır. Şimdi apartman dairelerinde aynı imkana sahip olmadığımız için azar azar ocakta pişirerek yapıyoruz. Hatta çoğumuz süzgeçten süzmek yerine robottan geçirerek yapıyoruz. İtiraf edeyim ben o süzgeçten süzme işlemini çocukluğumdan beri büyük bir keyifle yapıyorum. Salça yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri şüphesiz domates seçimidir. Armut veya yumurta domates denen minik etli domatesleri tercih etmeliyiz ki daha iyi sonuç alalım. Bu domateslerin su oranı az, eti fazla olduğu için daha fazla salçaya sahip oluyoruz. Salçamızı pişirirken tahta kaşık kullanalım ki salçamız sulanmasın. Aynı şekilde iyotlu tuz da salçamızı sulandıracağı için salçamızda turşuluk tuz kullanmalıyız. Tuz oranı da çok önemli tabiki. Salçamızın tuz oranı ne kadar hissedilir olursa o kadar dayanıklı olur. Salçamızı korumak için en etkili faktörlerden biri de üzerine döktüğümüz zeytinyağıdır. Üzerini örtecek kadar döktüğümüz zeytinyağı salçanın havayla irtibatını kesip bozulmasını engelleyecektir. Evde domates salçası nasıl yapılır diye merak edenler için hazırladığım ev yapımı domates salçası tarifime buyrun lütfen.

Ev Yapımı Domates Salçası İçin Gerekli Malzemeler

  • 10 kilo domates
  • 100-150 gr. kaya tuzu

Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır

  • Domatesleri bol suyla iyice yıkıyoruz.
  • Dört parçaya dilimlediğimiz domatesleri büyük bir kovaya veya torbaya dolduruyoruz.
  • Üzerine bolca tuz ekleyip üzerini kapatıyoruz.
  • Domateslerin yumuşaması için bu şekilde ortalama 3-4 gün bekletiyoruz.
  • Üzerine duran suyu süzüyoruz.
  • Sonra domateslerin çekirdeklerinin geçmeyeceği bir süzgece alıp süzüyoruz.
  • Bu aşamada robottan da geçirebilirsiniz.
  • Süzme işi bitince süzülen kısmı büyük bir tencereye alıyoruz.
  • Tekrar tuz ilave edip ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
  • Salçamız koyulaşıp istediğimiz kıvam ve rengi alana dek pişiriyoruz.
  • Tuz oranı hissedilir olmalı ki salçamız çabuk bozulmasın.
  • Tuzu ne kadar hissedilir olursa o kadar dayanıklı bir salçaya sahip oluruz.
  • Pişen salçaları  önceden yıkanmış cam kavanozlara sıcak sıcak doldurup üzerlerine bol zeytinyağı döküyoruz.
  • Hemen kapaklarını kapatıp ters çeviriyoruz.
  • Hazır olan salçalarımızı serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
  • Afiyetle yemeniz dileğiyle hoşçakalın.
  • Acılı Ezme tarifim BURADA
  • Kırpık Börek tarifim BURADA
  • Şakşuka tarifim BURADA


Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder