Aloe Vera Çiçeğinin Faydaları



Aloe vera bitkisi ülkemizde “çöl zambağı” veya “sarısabır” isimleri ile de bilinir. Pek çok mucizevi, tedavi edici ve iyileştirici etkiye sahip, daha çok Güney Amerika, Hint Adaları ve Meksika gibi kurak iklime sahip bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir. Geleneksel tıpta, uzun yıllardır en etkili bitkisel tedavi yöntemleri içerisinde yer alan aloe vera, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da incelenen bir tıbbi bitki olma özelliğine sahiptir. Gerçekte bu bitkinin 240 çeşidi olduğu bilinmektedir, ancak tıbbi amaçlı olarak Barbadensis Miller denilen çeşidi yaygın bir biçimde kullanılır. Aloe vera bitkisi evlerde süs olarak kullanılır ama faydaları ne kadar bilinir işte burası çok büyük bir soru işareti. Biraz sonra araştırmalarım sonucu elde ettiğim bilgileri sizinle paylaşacağım. Emin olun siz evinizde aloe vera yoksa da beslemeye başlayacaksınız. Neden hayatımızı güzelleştiren bu bitkiden bu kadar mahrum etmişiz kendimizi diyeceğinizden hiç şüphem yok.
  • Çoğunlukla hastalıkları tedavi ve önlemek amacı ile bu bitkinin özlerinden elde edilen aloe vera suyu ve yine bitkinin iç yapraklarının orta kısımlarından elde edilen jel ve çeşitli şifalı bitkiler ile karıştırılan  Aloe vera Jel(bitki karışımlı aloe vera şurubu) kullanılmaktadır.
  • Aloe vera ürünlerinin kullanılması ile oldukça yüksek besin değerlerine sahip olan bu bitkinin içeriğinde bulunan birçok vitamin, enzim, mineral ve aminoasit ile vücudumuz gerekli olan ihtiyacı karşılar. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek çok daha dirençli bir yapıya kavuşmasını sağlamaktadır.
  • Bunların yanı sıra, aloe vera bitkisi tıp alanında olduğu gibi, kozmetik alanında da oldukça etkili bir biçimde kullanılmaktadır. Bugün kozmetik sanayinin ürettiği birçok şampuan, krem ve çeşitli cilt bakım ürünlerinde, aloe veranın hücre yenileyici ve dokuları tamir edici mucizevi etkisi göz önünde bulundurularak üretim yapılmaktadır.
  • Cildin en büyük destekçisi olan bu bitki güneş nedeniyle oluşan yanık ve lekelenmelere en iyi çözümlerden birisidir.
  • Jelimsi yapısından dolayı en iyi nemlendiricilerden biridir.
  • Aloe veranın içinden çıkan jelle saç diplerine iyice masaj yapıldığında da kepek sorununuzun çözüldüğünü göreceksiniz.
  • Aloe vera suyu sahip olduğu zengin besin değerinden dolayı, pek çok ülkede yaygın bir biçimde bitkisel besin takviyesi olarak tüketilmektedir. Aynı zamanda bu bitki suyunun, kanser hücrelerinin oluşmasını veya büyümesini engellediği yönünde pek çok araştırmaya konu olduğundan dolayı, kanser hastaları tarafından kullanılması tavsiye edilmektedir. İçeriğinde oldukça yüksek miktarda antioksidana sahip bu bitki, kanser tedavisi sırasında görülen kemoterapinin yan etkilerini azaltmaktaki başarısı ile de bilinmektedir.
  • Doğal bir içeriğe sahip olan  Aloe vera Jel (bitki karışımlı aloe vera şurubu), özellikle bağırsak mantarlarını yok ederek, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve aynı zamanda hazımsızlık, şişkinlik, gastrit, ülser, reflü gibi çeşitli mide rahatsızlıklarını gidermektedir.
  • Bunların yanı sıra şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları ve çeşitli cilt hastalıklarına karşı da etkili olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır.

Peki Aloe Verayı Evde Yetiştirebilir miyiz?

Bu kadar faydadan bahsetmişken aloe veranın evde yetiştirilmesini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini de söylemezsem olmaz değil mi? Evinizde sağlıklı bir aloe vera yetiştirmeniz için sahip olmanız gereken en önemli şey  humuslu bir toprak. Humuslu toprak sayesinde, saksıdaki aloe veranızın sağlıklı bir şekilde hızla büyüdüğünü göreceksiniz. Mesela biz aloe vera yetiştirmeye yeni başladığımız dönemde güneşi sevmeyen bir bitki olup gölgede durması gerektiğini duymuştuk. Tabi bu şekilde büyütmeyi denedik ama bizimki gelişmek yerine iyice kurumaya başladı. Sonra alt komşumuzunkinin cam kenarında güneşe karşı o görkemli duruşunu görünce bu işte bir yanlıklık var dedim kendi kendime. Neyse doğru bilgiyi alınca biz de cam kenarına koyduk aloe veramızı ve hızla büyüttük. Sulama konusuna gelince öyle hergün hergün sulanmak isteyen bir bitkiden bahsetmiyoruz.Yazın azar azar ve sık sık sulamanız gerekirken kışın toprağı kurudukça sulamanız yeterli oluyor. Sularken de suyu direkt olarak toprağına dökmeye özen gösterin. Yaprakları ıslandığı takdirde yavaş yavaş çürümeye başlıyor.

Aloe Vera Nasıl Kullanılır?

Sıra geldi hem cilde uygulanan hem de ağız yoluyla tüketilen aloe veranın nasıl kullanıldığına. Yanık, kızarıklık, morarma ve yaralanmalarda aloe veranın içindeki jeli direkt olarak tenimize sürüyoruz. Ağız yoluyla tüketilen yöntemlerde öncelikle bir doktora danışıyoruz. Saçlarımıza bakım yapmak istediğimizde içerisindeki jeli bir kaseye çıkarıp üzerine zeytinyağı ilave ediyoruz. Bu karışımı saç diplerimize masaj yaparak sürüyoruz. Ortalama yarım saat bekletip yıkadığımızda hem saçlarımızın beslendiğini hem de kepek sorunumuzun ortadan kalktığını görüyoruz. Piyasada birçok aloe vera içeren içecekler,çaylar ve kozmetik ürünleri bulunmakta. Bunları ise iyice araştırıp güvenilir yerlerden alıp tüketmenizi tavsiye ediyorum. Ben bir dönem kozmetik ürünleri kullandım fakat şimdi kendim yetiştirdiğimi dalından bir parça kesip kullanıyorum. Önce yüzümü yıkıyorum veya peeleng yapıyorum. Ardından aloe vera yaprağının içinden çıkardığım jeli yüzümün her yerine sürüyorum. İnanın hiç rahatsız edici bir his vermiyor aksine yüzünüzü yumuşacık yapıyor. Düzenli olarak kullandığınızda siz de fark edeceksiniz sonucu.


Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder