Fırında Köfteli Patates

 

Köfte Berekettir

Köfte, kendi başına bir öğün olduğu gibi bizim farklı farklı tarifler ortaya çıkarmamızı da sağlar. Kimi zaman patlıcanın kimi zaman patatesin yanına eşlik edip harika bir yemek ortaya çıkarır. Ben bugün köftelerimi patatesle buluşturmaya karar verdim. Köftelerimi hazırladım. Ardından patateslerimi halka halka doğrayıp kızarttım. Köftelerimi de aynı şekilde kızarttım. Sıralı bir şekilde borcama dizdiğim patates ve köftelerin üzerine  salçalı sosumu gezdirdim. Üzerini de domates ve biberle süsleyip fırına verdim. Eğer siz de benim gibi fırın yemekleri sevenlerdenseniz fırında köfteli patates tarifimi denemelisiniz. Yanına da pirinç pilavı ve cacık harika oluyor. Fırında köfteli patates nasıl yapılır diye merak edenler için hazırladığım tarifime geçmeden önce sizinle bir kısa hikaye paylaşmak istiyorum.

Bir Fincan Kahve

Bir gün bir felsefe profesörü, elinde bazı malzemelerle derse gelir. Ders başladığında; hiçbir şey söylemeden, önüne büyükçe kavanozunu alır. Sonrada kavanozu ağzına kadar tenis topları ile doldurur. Ardından öğrencilerine kavanozun dolup dolmadığını sorar…
Bütün öğrenciler hep bir ağızdan dolduğunu söylerler.
Bunun üzerine; profesör önündeki kutulardan birinden aldığı çakıl taşlarını, kavanoza döker. Çakıl taşları kayarak, tenis toplarının aralarındaki boşlukları doldurmaya başlar. Profesör yeniden kavanozun dolup dolmadığını sorar.
Öğrenciler yine hep birlikte; ‘evet doldu’ derler.
Profesör bu defa da, masanın üzerindeki diğer kutuyu eline alır ve içindeki kumu yavaşça kavanoza döker. Tabii ki kumlar da çakıl taşlarının aralarındaki boşlukları doldurur. Profesör yine aynı soruyu sorar. Öğrenciler de yine koro halinde ‘evet doldu’ derler.
Profesör bu kez ise masanın altında hazır bekleyen iki fincan kahveyi alır. Başlar kahveyi kavanozun içine dökmeye. Bu kez de kahve de kumların arasında kalan boşlukları doldurur. Bunun üzerine öğrenciler gülmeye başlar… Ardından profesör öğrencilerine nasihat etmeye başlar;
‘Bu kavanoz sizin hayatınızdır.
Tenis topları; Hayatınızdaki önemli şeylerdir. Yani aileniz, çocuklarınız, sağlığınız, arkadaşlarınız gibi. Diğer şeyleri kaybetseniz de, bunlar hayatınızı doldurmaya yeter.
Çakıl taşları ise; Sizin için daha az önemli olan diğer şeylerdir. Yani işiniz, eviniz, arabanız gibi.
Kum ise; diğer ufak tefek şeylerdir. şayet kavanoza önce kum doldurursanız; Çakıl taşlarına ve özellikle de tenis toplarına yeterli yer kalmaz.
Aynı şey hayatımız için de geçerlidir. Vaktinizi ve enerjinizi; ufak tefek şeylere harcar, israf ederseniz; Bu defa da önemli şeyler için vakit kalmayacaktır. Dikkatinizi mutluluğunuz için önemli olan şeylere çevirin.
Çocuklarınızla oynayın.
Sağlığınıza dikkat edin.
Sevdiklerinizle yemeğe çıkın.
Evinizin ihtiyaçlarını karşılayın.
Öncelikle tenis toplarını kavanoza yerleştirin.
Öncelikleri, sıralamayı iyi bilin.
Gerisi hep kumdur…’
Bu arada bir öğrenci merakla şu soruyu sorar; ‘Hocam peki, o iki fincan kahve nedir?’
Profesör gülerek cevaplar; ‘Bu soruyu bekliyordum. Hayatınız ne kadar dolu olursa olsun; Her zaman dostlarınız ve sevdiklerinizle bir fincan kahve içecek kadar yer vardır..

Fırında Köfteli Patates İçin Gerekli Malzemeler

  • 3-4 tane patates
  • 3 tane yeşil biber
  • 1 büyük domates
Köftesi İçin:
  • 300 gr kıyma
  • 1 tane soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı kadar galeta unu veya bayat ekmekiçi
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pulbiber
  • Bir tutam maydanoz
  • Kızartmak için sıvıyağ
Sosu İçin:
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı kaynamış su

Fırında Köfteli Patates Nasıl Yapılır
  • Köftemizi hazırlamak için derin bir kaba kıyma, rendelenmiş soğan ve sarımsak, yumurta, sıvıyağ, ince kıyılmış maydanoz , baharatlar ve galeta ununu alıp yoğurmaya başıyoruz.
  • Kıvam alan köfte hamurumuza şekil verip bir tabağa alıyoruz.
  • Patatesleri soyup kalın halkalar halinde doğruyoruz.
  • Önce patatesleri ardında köfteleri sıvıyağda  kızartıyoruz.
  • Kare borcamın tabanına kızaran patatesleri diziyoruz.
  • Patateslerin üzerine de köfteleri diziyoruz.
  • Köftelerin aralarını da dilimlenmiş domates ve biberle süslüyoruz.
  • Bir kaseye salça ve suyu alıp sosumuzu hazırlıyoruz.
  • Hazır olan sosumuzu köftelerin üzerine gezdiriyoruz.
  • Yemeğimizi 200 derece ısıtılmış fırında pişmeye bırakıyoruz.
  • Fırından çıkan yemeğimizi servis edip afiyetle yiyoruz.
  • Peynirli Gül Poğaça tarifim için BURAYI
  • Fellah Köftesi tarifim için BURAYI
  • Fındık Ezmeli Kurabiye tarifim için BURAYI
  • Aşure tarifim için BURAYI tıklayın.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder