Külçe


Merhaba arkadaşlar öncelikle size mutlu, huzurlu ve umut dolu birgün diliyorum. Bugün ki tarifimiz külçe yani köy çöreği. İsim olarak mutlaka bilmeyenler vardır. Sonuçta yöresel bir çörek isminden bahsediyorum. Çankırı ve çevresine ait olan bu çöreği ben de evlendikten sonra öğrendim. Ben bu çöreği Amasya'da az şekerle yapılan kömbeye benzetirim. Biri tatlı biri tuzlu da olsa yapı ve görünüm olarak aynılar. Sonuç olarak her ikisinde de buram buram memleket kokusu var. İmkanlar kısıtlı olduğu için biz elektrikli fırında pişiriyoruz ama esas lezzeti köy fırınında piştiğinde görmek lazım. O zaman biz de evimizde ne yapıyoruz? Mis gibi bir çay demleyip yanına bir tepsi külçe yapıyoruz. Sonra da yanına birbirinden lezzetli kahvaltılıklarımızı hazırlayıp afiyetle yiyoruz. Peki bu mis gibi köy çöreği yani külçe nasıl yapılır? O zaman buyrun detaylara. 

Külçe İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı  sıvıyağ
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su
  • Aldığı kadar un

Külçe Nasıl Yapılır

  • Yoğurma kabına ılık su ve mayayı alıyoruz.
  • Maya eriyip kabarınca yoğurt, sıvıyağ, yumurta, sıvıyağ ve tuzu ekliyoruz.
  • 5 su bardağı unu eleyerek ekliyoruz ve hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz.
  • Hamurun kıvamına göre kontrollü olarak un ilave ediyoruz.
  • Katı kıvamda ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Yağladığımız fırın tepsisine hamuru eşit şekilde yayıp yerleştiriyoruz.
  • Bıçakla dilimlere ayırıyoruz.
  • Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüyoruz.
  • 200 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkıp soğuduktan sonra dilimlere ayırıyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Katmer tarifim için BURAYI
  • Nohut Salatası tarifim için BURAYI
  • Haşhaşlı Tarak Poğaça tarifim için BURAYI
  • Karaköy Poğaçası tarifim için BURAYI tıklayın.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder