Lokma


Yemesi de ikram etmesi de en kolay tatlıdır lokma. Lokma tatlısı bana her zaman güzel Muğla'mı hatırlatır. Çünkü bana lokmayı sevdiren şehirdir Muğla. Ne zaman merkeze gitsek mutlaka hayır için lokma döken bi tezgah olurdu. Doğru düzgün birşey sevip yemeyen oğlum bile çok sevdi o lezzeti. Çıtır çıtır harika bir lezzete sahiptir o. Isırdığımızda önce o müthiş çıtırlığı hissederiz, ardından ağzımıza dolan nefis şerbeti. Çıtır çıtır lokmaya kim hayır diyebilir ama. Bence lokmanın en makbulü sokakta satılanı ama her şehirde her zaman lokma tezgahı bulmak mümkün değil ne yazık ki.

Sokak Lokmalarının Lezzetini Evde Yakalayalım

Lokma sevenler veya her an canı lokma isteyebilecek olanlar bulunduğunuz yerde her an lokma tezgahı bulmanız mümkün değil diye hiç merak etmeyin. Aynı lezzeti evde yakalamanız mümkün tabiki. Önemli olan sadece bazı detaylara dikkat etmek. Tam kıvamında bir lokma için dikkat etmemiz gereken noktaları sayacak olursak önce hamurun kıvamına değinmeliyiz. Sadece kaşıkla karıştırarak cıvık denecek kıvamda bir mayalı hamur elde ediyoruz. Şekil verme kısmına gelince ya avuç içimize hamuru alıp sıkıyoruz ya da sıvıyağa batırdığımız kaşıkla şekil veriyoruz. Ben genellikle avcumda sıkmayı tercih ediyorum. Tabiki krema torbasıyla şekil vermemiz de mümkün. Önce tam kıvamında şerbetimizi hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Ardından bol kızgın yağda şekil verdiğimiz hamurları kızartıyoruz. O sıcağıyla da hemen şerbetin içine atıyoruz. İşte bu kadar kolay evde lokma hazırlamak. Evde nasıl lokma yapılır diye merak edenler için hazırladığım tarifime buyrun.

Lokma İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 çimdik tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
Şerbeti İçin:
  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 3-4 damla limon suyu
Kızartmak İçin:
  • Sıvıyağ

Lokma Nasıl Yapılır

  • Şerbeti hazırlamak için bir tencereye su ve şekeri alıyoruz.
  • Ara ara karıştırarak koyu bir kıvam alıncaya kadar orta ateşte kaynatıyoruz.
  • Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyip ocağın altını kısıyoruz.
  • 5 dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.,
  • Sıra geldi tatlımızın hamurunu hazırlamaya.
  • Derin bir kaba ılık su, şeker ve mayayı alıp ön maya işlemi uyguluyoruz.
  • Sıvıyağ, un ve tuzu ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz.
  • Elimizle yoğurmamıza gerek yok yani.
  • Biraz cıvık denecek kıvamda bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurun üzerini kapatıp mayalandırıyoruz.
  • Mayası gelen hamuru kaşıkla bir kez daha karıştırıyoruz.
  • Derin bir tavada sıvıyağı kızdırıyoruz.
  • Hamuru avuç içimizde sıkarak şekil veriyoruz.
  • Veya sıvıyağa batırdığımız kaşıkla şekil verip kızgın yağa atıp kızartıyoruz.
  • Hemen soğuk şerbetin içine atıp 5 dakika bekletiyoruz.
  • Şerbetin içindeki lokmaları süzdürüp alıyoruz.
  • Hamurun tamamına aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Hepsi tamamlanınca servis edip afiyetle yiyoruz.
  • Muhallebili Tart Kek tarifim için BURAYI
  • Ayıcıklı Kurabiye tarifim için BURAYI
  • Kuruyemişli Kurabiye tarifim için BURAYI
  • Paskalya Çöreği tarifim için BURAYI tıklayın.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder