Kantaron Yağı



Kantaron, binbirdelik otu olarak da bilinen her yörede bulunan ve üzerinde sarı çiçekler açan şifalı bir bitkidir.  Genellikle yeşilin bol olduğu yaylalarda ve tepelerde bulunur. İlkbaharda filizlenen kantaron otu sonbaharda dökülmeye başlar.Yapılan araştırmalara göre kantaron otunun hiçbir zararlı yönü olmadığı gibi oldukça faydalı bir bitki olduğu söylenir.

Kantaron Yağının Faydaları

Kantaron yağı her türlü yaralarda kullanılır. Açık yaralar, taze yaralar,ezikler, kesikler, çarpmalar sonucunda oluşan morluklar vb. durumlarda iyileşme sağlamaktadır. Kantaron yağı, iltihap önleyici özelliği ile yarada herhangi bir iltihap oluşmasını engeller. Antiseptik özelliğiyle yarada mikrop oluşmasını engeller. Hücre yenileyici özelliğiyle yaranın çabuk kapanmasını sağlar. Damar büzücü etkisiyle kanamayı kısa sürede durdurur. Pürüzsüz bir cilde sahip olmak için  cilt bakım yağı olarak da kullanabilirsiniz. Bebeklerin pişiklerinde de oldukça etkilidir. Bebeklerin karın ağrılarında kullanıldığında da son derece etkilidir.Sırt ağrıları,siyatik ve romatizmada masaj yağı olarak kullanıldığında çok iyi sonuç verir. Kullanıldığı sürece yaranın verdiği ağrı ve sızıları da giderir. Güneş yanıklarında da ağrıyı azaltarak derinizi tedavi eder. Yanıklarda ve haşlanmalarda kullanılan kantaron yağı, yanığın acısını dindirerek kısa sürede iyileştirir. Yaz kış ayaklarını ısıtamayanlar ayaklarına kantaron yağı sürerek fayda görebilirler. Tüm bu önerilerde çok az kekik veya ardıç yağı karıştırılarak kullanıldığında daha etkili sonuca ulaşılır. Gargara yapıldığında ağız içindeki yaraları iyileştirici özelliğe de sahiptir. Günde bir tatlı kaşığından fazla tüketilmemesi şartıyla dahilen kullanıldığında ise, iştah açıcı, öksürüğü kesici, kan şekerini düşürücü, iç ve dış varisleri giderici, mide ağrılarını giderici özelliğe sahiptir. 
Kantaron yağının bu kadar çok faydasını söylemişken bir de yapımını anlatmazsam olmaz değil mi? Ben kantaron yağı yapımını ilk olarak Muğla'da görüp, ordaki komşularımdan öğrendim. Her evde bulunan kantaron yağı onların olmazsa olmazlarından biriydi adeta. Ben de onlardan öğrendiğim kantaron yağı tarifini ve yapım aşamalarını sizinle paylaşmak istiyorum.

Kantaron Yağı İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir tutam kantaron otu
  • Üzerini örtecek kadar saf zeytinyağı

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır

  • Öncelikle kendi topladığımız veya satın aldığımız kantaron çiçeğini iyice yıkayıp kurumaya bırakıyoruz.
  • Çiçekleri saplarını parçalara bölüp kavanoza dolduruyoruz.
  • Çiçeklere makas veya bıçak kullanmamaya özen gösteriyoruz.
  • Saf zeytinyağıyla kavanozun üzerini dolduruyoruz.
  • Kavanozun ağzına temiz bir tülbent koyup ağzını tülbentle sıkıca kapatıyoruz.
  • Kantaronların mayalanması ve özlerini daha iyi bırakabilmesi için 5-6 gün boyunca güneşte bekletiyoruz.
  • Bu şekilde özlerini zeytinyağına daha kolay bırakacaklardır.
  • 6. günün sonunda kavanozun ağzını kapakla sıkıca kapatıp hava almasını engelliyoruz.
  • Bu şekilde de en az 45 gün güneşte bekletiyoruz.
  • Bu süre içerisinde yağımız kırmızımsı bir renk alacaktır.
  • Bekleme süresi tamamlanıp kırmızımsı bir renk alan kantaron yağımızı süzerek koyu renkli bir kavanoza alıyoruz.
  • Karanlık bir yerde saklamaya özen gösteriyoruz.
  • Lokma tarifim için BURAYI
  • Fırında Köfteli Patates tarifim için BURAYI
  • Tutku Kurabiye tarifim için BURAYI 
  • Fellah Köftesi tarifim için BURAYI tıklayın.

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder