Haşhaşlı Nokul


Bir Amasyalı olarak bugün cevizli haşhaşlı nokuldan bahsetmek istiyorum size. Duyanlar duymayanlara, bilenler bilmeyenlere anlatsın diye. Haşhaşlı nokul buram buram memleket kokar. Her lokmasında memleket sevgisi kaplar yüreğinizi.

Puf Puf Hamurun Arasındaki Haşhaş Şöleni

Aslında bizim haşhaşlı çöreğimiz de çok meşhurdur ama ben bugün çöreği nokul adı verdiğimiz şekliyle paylaşmak istedim. Haşhaşın lezzetini ve verdiği enerjiyi bilmeyen yoktur zaten. Bi de puf puf mayalı hamurun içine girince tam bir enerji bombası oluyor. Daha önce hiç tatmayanlar bile bayıla bayıla yiyor desem yalan olmaz. Hamurun yumuşak ve puf puf kabarması çok önemli bu noktada. Cevizler de iri çekilmeli ki biraz dişe gelsin. Ben her zamanki gibi hamuru uzun süre mayalandırmıyorum. 20 dakika kadar dinlendirip daha sonra tepsi mayası uyguluyorum. Sonuç muhteşem oluyor tabi. Şimdi buyrun haşhaşlı nokul nasıl yapılır diye merak edenler için hazırladığım haşhaşlı nokul tarifimin detaylarına.

Haşhaşlı Nokul İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin:
  • 4 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Yarım paket yaş veya kuru maya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Ortalama 2 su bardağı ılık su
İç Harcı İçin:
  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi
  • Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviziçi
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı

Haşhaşlı Nokul Nasıl Yapılır

  • 1 su bardağı unu kenara ayırıyoruz.
  • Yoğurma kabına ılık su, maya ve şekeri alıp iyice karıştırıyoruz.
  • Sıvıyağ, kabartma tozu. tuz ve 3 su bardağı unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Kenara ayırdığımız unumuzu da ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Hamurun kıvamına göre un ilavesi yapabilirsiniz.
  • Hamurun kıvamı poğaça hamurlarından biraz cıvık olmalı.
  • Yoğurma işlemi tamamlanan hamurumuzu 20 dakika kadar dinlendiriyoruz.
  • Derin bir kasede haşhaş ezmesi, ceviziçi ve sıvıyağı  iyice karıştırıyoruz.
  • Hamurun tamamını un serptiğimiz tezgaha döküyoruz.
  • Elimizi yağa batırarak hamuru açabildiğimiz kadar açıyoruz.
  • Hamurun üzerine iç harcı eşit şekilde yayıyoruz.
  • Hamurun bir ucundan başlayıp diğer ucuna doğru rulo şeklinde sarıyoruz.
  • Sonra bu ruloyu ikişer parmak kalınlığında dilimliyoruz.
  • Bu dilimleri yağladığımız fırın tepsisine dik olarak diziyoruz.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp yarım saat tepside mayalandırıyoruz.
  • 200 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Şişlenmiş Pasta tarifim BURADA
  • Kırpık Börek tarifim BURADA
  • Yoğurtlu Kırmızı Biber Mezesi tarifim BURADA
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder