Dızmana (Göçmen Böreği)


Göçmen böreği olarak da bilinen dızmana Trakya yöresine ait mayalı bir hamurişidir. Puf puf dokusuyla size daha önce yediğiniz tüm hamurişlerini unutturacak kapasiteye sahip. Orjinalinde adına ekşimik denilen bir peynir konulur fakat ben bu sefer sade olarak hazırladım ve bu şekilde sizinle paylaşmak istedim. Zaten bu tarifi denediğinizde ne kadar lezzetli ve yumuşacık olduğunu görüp tekrar tekrar yapacaksınız. Hamuru ne kadar klasik poğaça hamurlarına benzese de onu dızmana yapan nokta üzerine döktüğümüz harika sosta gizli. İşte o sos sayesinde bir dilim yiyen ikincisini hatta üçüncüsünü istiyor. Eminim sizlerde çok seveceksiniz bu pamuk gibi lezzeti. Dızmananın yapım aşamalarını daha iyi anlamanız için ben bir video hazırladım. Şimdi buyrun videolu dızmana tarifime.

Dızmana İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin:
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6-6,5 su bardağı un
  • Çörekotu (üzerine serpmek için)
Sosu İçin:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 fincan sıvıyağ
Üzerine Sürmek İçin:
  • 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ


Dızmana Nasıl Yapılır

  • Yoğurma kabına su, süt,maya ve şekeri alıp ön maya işlemi uyguluyoruz.
  • Maya etkileşime geçince sıvıyağ, tuz ve 6 su bardağı unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Hamur kıvam alana kadar kontrollü olarak un ilave ediyoruz.
  • Yoğurma işlemi bitince hamurun üzerini örtüp yarım saat dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölüyoruz.
  • Bu 4 parçayı uzun rulolar şeklinde uzatıyoruz.
  • Her bir ruloyu ikişer parmak kalınlığında dilimliyoruz.
  • Dilimleri yatay olarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
  • Dört parmağımızı sıvıyağa batırıp bezelere bastırıyoruz.
  • Bir kaseye sos için yumurta, sıvıyağ ve yoğurdu alıp iyice çırpıyoruz.
  • Hazırladığımız sosu hamurun üzerine döküyoruz.
  • Üzerlerine çörekotu serpiyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıktıktan sonra servis edip afiyetle yiyoruz.
  • Kandil Simidi tarifim için BURAYI
  • Etimek Tatlısı tarifim için BURAYI
  • Havuç Tarator tarifim için BURAYI
  • Youtube kanalıma ücretsiz abone olmak için BURAYI tıklayın.


Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder