Lahana Sarması


 Merhaba sevgili dostlar.Tam da zamanı gelmişken lahana sarması yapmazsak olmaz değil mi? Bizim evin en sevilen lezzetlerinden biri olan lahana sarmasını da buraya koymasam olmazdı tabi. Ben pazardan aldığım  lahanamın yapraklarını sardım. İç kısmını ise turşu yaptım. Sizin için de tam ölçüleriyle nefis bir lahana sarması tarifi hazırladım. Lahana sarması nasıl yapılır diye merak edenler veya hiç denememiş olanlar buyrun tam ölçülü lahana sarması tarifime.

Lahana Sarması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane orta boy beyaz lahana
  • 2 tane soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • İsteğe göre 100 gr. kıyma
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Bir tutam maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Nane
  • Reyhan
Sosu İçin:
  • 1 yemak kaşığı salça
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Kaynamış su
  • 2-3 diş sarımsak (sarmaların aralarına yerleştiriyoruz.)

Lahana Sarması Nasıl Yapılır

  • Lahanayı birleşim yerinden kesip yapraklarını tek tek ayırıyoruz.
  • Büyük bir tencerede kaynattığımız suya tuz ekliyoruz.
  • Yaprakları 4-5 adet olacak şekilde azar azar haşlıyoruz.
  • Çok fazla haşlamamıza gerek yok ortalama birer dakika suda kalmaları yeterli olacaktır.
  • Bir kevgir veya süzgeçli kepçeyle sularını süzdürerek lahana yapraklarını alıyoruz.
  • Yapraklar soğurken iç harcımızı hazırlamaya başlıyoruz.
  • Pirinç ve bulguru kaynar suda iyice yıkayıp sularını süzdürüyoruz.
  • Soğanları soyup yemeklik doğruyoruz.
  • Maydanozu yıkayıp ince ince kıyıyoruz.
  • Derin bir kaseye pirin, bulgur, domates salçası, biber salçası, soğan, maydanoz,kıyma, sıvıyağ, tuz ve baharatları alıp iyice karıştırıyoruz.
  • Yaprakların kalın damarlarını bıçakla kesip ayırıyoruz.
  • Yapraklar büyükse iki veya üç parçaya ayırıyoruz.
  • Yaprakların bir ucuna iç harçtan koyup sarıyoruz.
  • Tamamına aynı işlemi uygulayıp sardıktan sonra tencereye diziyoruz.
  • Sarımsakları aralarına yerleştiriyoruz.
  • Bir kasede salçayı sıcak suyla açıp üzerine döküyoruz.
  • Sarmaların üzerini örtecek kadar kaynamış suyu üzerine döküyoruz.
  • En üste bir porselen tabak kapatıp orta ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • Kaynayınca ocağı kısıyoruz.
  • Pişmeye başlayınca üzerine zeytinyağını gezdiriyoruz.
  • Piştikten sonra en az yarım saat dinlendiriyoruz.Daha sonra servis edip afiyetle yiyoruz.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder