Kuru Börülce Çorbası


Hayatımıza dair birçok şeyi unutuyoruz ama çocukluğumuzda tattığımız lezzetleri hiç unutmuyoruz. Kuru börülce çorbası benim için bu lezzetler arasında. Çünkü o Amasya'mızın en sevilen yöresel çorbalarından biri. Annem biz çocukken çok yapardı bu çorbayı ve ben adına boncuklu mor çorba derdim. Protein kaynağı olan kuru börülceyi hiç tatmayanlar olduğu gibi çok sevenler de vardır. Hatta börülcenin hiç pişmediği mutfaklara şaşkınlıkla bakıyorum ben. Aslında börülce mutfaklarımızın öksüz bakliyatlarından biridir. Tadına doyamayacağınız bu kara gözlü fasulyeyinin yani börülcenin faydalarına geçmek istiyorum.

Börülcenin Faydaları

Börülce protein kaynağıdır ve bir bardak börülcede 15-16 gram protein vardır. Vücudumuzun temel yapı taşları proteinler sayesinde büyüme ve gelişmenin gerçekleşmesi, yara ve enfeksiyonların iyileşmesi, yeni dokuların yapılması sağlanmaktadır. Bu sayede derimizin, kaslarımızın, saçlarımızın, tırnaklarımızın yani tüm vücudumuzun daha sağlıklı olması için protein alımı çok önemlidir. Börülcedeki vitamin A beta-karotenli yapısından gelir. Bu sayede hem görme duyularınızın daha iyi çalışmasını hem de antioksidanlı yapısından dolayı bağışıklık sisteminizi güçlendirici ve kanseri önleyici faydaları vardır. Börülce lif oranı yüksek gıdaların başında gelmektedir. Yarım bardak börülcede 5-6 gram lif vardır. Gıdalarda çözülebilen ve çözülmeyen lifler olarak ikiye ayrılır. Börülcedeki lif yapısı çözülebilen lif olduğu için kötü kolesterolü azaltır. Börülce tüm fasulyeler gibi demir açısından da zengin bir besindir. Ülkemizde yaygın bir şekilde demir eksikliği anemisi olduğunu unutmayalım. Büyüme çağındaki çocuklar, adet görmeye başlayan genç kızlarımız, gebe ve emziren anneler, sağlıklı beslenmedikleri zaman demir eksikliğine bağlı anemi oluşabilir. Sadece anemi değil, başta sinir ve stres olmak üzere birçok sıkıntının sebebi, demir eksikliğidir. Börülce kansızlığa iyi gelmesinin yanısıra kandaki yüksek kolesterolü de düşürür. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağladığından kabızlığın giderilmesinde yardımcı olur. Yüksek lifli besinler bu açıdan kendinizi iyi hissetmenizi ve besinlerin daha yavaş sindirilmesini sağladığından verdiği tokluk hissinden dolayı kilo almanızı engelleyici rol oynar. Diyet yapanlar kullandığı takdirde tokluk hissi verir, böylelikle zayıflamaya yardımcıdır. Yüksek orandaki lif yapısı sayesinde kalp hastalığı riskini azaltır, yüksek tansiyonu olanlar için faydalıdır. Çözülebilen lif yapısının şeker hastalarında karbonhidratların soğurulması oranını azaltması sonucu kandaki şeker oranını koruduğu için şeker hastalarının vazgeçilmez besinlerindendirBörülce çinko açısından da çok zengin bir mineraldir. Hücrelerin yenilenmesi, yaraların iyileştirilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli miktarda çinko alımı gereklidir. Börülcenin zengin olduğu diğer element de manganezdir. Manganez minerali vücuttaki protein sentezlenmesi, sindirim ve besinlerden enerji üretilmesini sağlamaktadır. Bağ dokuları, kemiklerin gelişmesi ve büyümesi açısından gerekli bir mineraldir. Sinir sistemi fonksiyonları ve gelişmesinde oldukça faydalıdır. Vücuttaki kanın pıhtılaşması için gerekli olan manganez, kısırlığa da iyi gelir ve cinsel gücü arttırıcıdır. Bu yüzden börülcenin cinsel gücü artırıcı etkileri vardır. Börülce folik asit olarak da bilinen B9 vitamini açısından da zengindir. Bir bardak börülce yemeğiyle günlük almamız gereken B9 miktarının %50-60’ını karşılarız. B9 eksikliği kansızlığa sebep olur.
İşte bu kadar faydalı bir besini sofralarımıza baştacı etmek gerekir diye düşünüyorum. İster salata, ister yemek, ister çorba tercih tamamen size kalmış. Kuru börülce çorbası nasıl yapılır diye merak edenler buyrun kuru börülce çorbası tarifime.

Kuru Börülce Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı kuru börülce
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 küçük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Pul biber
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Yarım su bardağı kırık buğday

Kuru Börülce Çorbası Nasıl Yapılır

  • Börülceleri ayıklayıp yıkıyoruz.
  • Yarım litre soğuk su koyduğumuz tencereye börülceleri alıp kaynatıyoruz.
  • Kaynayan börülcelerin pembemsi renginin çıkması için üzerine 1 litre kadar soğuk su ilave ediyoruz.
  • Kaynayınca üzerine kırık buğdayı ekliyoruz.
  • Bu şekilde 15 dakika kadar daha kaynatıyoruz.
  • Tuzunu ilave ediyoruz.,
  • Ayrı bir tavada tereyağını eritiyoruz.
  • Eriyen tereyağında minik minik doğradığımız soğanı öldürüyoruz.
  • Salça, pul biber ve nane ekliyoruz.
  • Hazırladığımız sosu çorbamızın üzerine döküp karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz.
  • Servis edip afiyetle içiyoruz.
  • Peynirli Poğaça tarifim BURADA
  • Tırtıl Kurabiye tarifim BURADA
  • Havuçlu Makarna Salatası tarifim BURADA
  • Ağlayan Kek tarifim BURADA
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder