Damlataş Mağarası


Merhaba değerli dostlar, bugün yine gezip gördüğüm bir yerle yani Damlataş Mağarası'yla sizlerleyim. Bu yaz Alanya tatilimizin bitişinde gezip gördük bu meşhur mağarayı. Mağara, Antalya için yüksek ölçüde turistik önem taşımanın yanı sıra aynı zamanda astım hastalığının da tedavisi sayılabilecek bir konuma ulaşmış. Özellikle de bu yüzden tercih ettik diyebilirim. Mağaranın orta kısmına gelmek için öncelikle  yaklaşık olarak 50 metrelik bir geçitten geçmek gerekiyor. Ayrıca mağaranın iç ısısının yaz – kış değişmeyerek her daim 22 derecede kaldığını da belirtmek gerekiyor. İçerinin nem oranı ne kadar şifa olarak görülse de şahsen beni rahatsız etti. Tek kapıdan girilip tek kapıdan çıkılan bu mağaraya giriş ücretlidir. Mağaranın tamamını gezmek sadece 15dakika sürüyor yani sandığımız kadar büyük değilmiş. Açıkçası Tokat ilinin Pazar ilçesindeki Ballıca Mağarası'nı gören biri olarak bana burası oldukça küçük geldi. Siz de çok büyük beklentilerle gitmeyin diye bunu da belirtmek istedim. Her ne kadar büyük olmasa da ülkemizin görmeye değer güzelliklerinden biri olduğunu kabul etmemek imkansız tabiki. İmkan bulduğunuz an sizde bu güzelliği görün mutlaka.

Damlataş Mağarasının Oluşumu

Damlataş Mağarası’nın oluşumunun ortalama 15.000 yıl önceye dayandığı söylenmektedir. Yağmur yağdığı zamanlarda mağaranın tavan bölgesinden kireçli su akmaktadır. Bu sular gerek mağaranın ısısı gerekse mağaradaki nem oranından dolayı zaman içerisinde sarkıtları oluşturmuştur. Aynı zamanda damlaların yerde birikmesi sonucunda da birikintiler donarak dikitleri oluşturmuştur. Mağaranın uzun zamanlar önce deniz sularının kayaları aşındırması sonucu oluştuğu bilinmektedir.

Damlataş Mağarasının Tarihçesi

Damlataş Mağarası, Antalya'nın Alanya ilçesinde deniz kıyısında bir mağaradır. Alanya şehir merkezine 3 km uzaklıkta ve tarihi Alanya Kalesi'nin batı kıyısında bulunmaktadır
Damlataş Mağarası, 1948 yılında liman inşaatında kullanılacak taş için ocak açılması sırasında tesadüfen bulunmuştur. Mağara, tarihi yarımadanın batı kısmındadır.
Mağaradaki sarkıt ve dikitlerin M.Ö. 10.000-15.000 yılları arasında meydana geldiği sanılmaktadır. Mağaraya sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle 'Damlataş ' adı verilmiştir. Turizm açısından ilçenin tanıtımına katkıda bulunan mağara, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla ünlüdür.
Çok sayıda sarkıt ve dikitlerin eşsiz bir görüntü verdiği mağaranın sıcaklığının 22,3 C, nispi rutubetinin %98, hava basıncının 760mm.olduğu, havasında bol miktarda asit-karbonik olduğu bilinmektedir. Havası yaz kış değişiklik göstermez. Aynı zamanda yaklaşık olarak 200 metrekarelik bir alanı kaplayan mağaranın derinliğinin 15 metre olduğu da bilinmektedir.
İnsanların hizmetine sunulmasında büyük hizmetleri olan Merhum Galip Dere'yi rahmetle anıyoruz.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder