Revani


Tam da mübarek Ramazan ayının verdiği huzurla iftar sofrası telaşına düşmüşken tatlıyı da düşünmezsek olmaz değil mi? Ben oruçluyken yemekten ve sudan ziyade tatlı arayanlardanım. İftar menüsünü hazırlarken işe önce tatlı yapmaktan başlarım. İftar menüsü demişken menümüzde ne olduğunu da yazmazsam olmaz tabi. Tarhana çorbası, zeytinyağlı fasulye yemeği, pirinç pilavı, kanat, salata revani. Bugün soframızın baş tacı saray tatlılarından biri olan revani. Osmanlı saray mutfağından bize hatıra kalan en güzel tariflerden biridir o. Yılların eskitemediği ve her seferinde aynı iştahla yediğimiz lezzetli tatlılardan biridir revani.

Tam Kıvamında Revani İçin 

'' Peki tam kıvamında bir revani nasıl yapılır  ve hangi detaylara dikkat etmek gerekir?'' diye soranları duyan gibiyim. Her şerbetli tatlı da olduğu gibi öncelikle dikkat etmemiz gereken nokta revaninin şerbetidir. Şerbette bire bir ölçü kullanmalıyız ve kıvamını çok iyi ayarlamalıyız. Ben şerbetleri annemden öğrendiğim şerbet testiyle kontrol ediyorum. Şerbetten kaşığla alıp parmağıma damlatıyorum. Eğer o şerbet tanesi top gibi duruyorsa şerbetimiz olmuş demektir. Tam tersine şerbet tanesi dağılıyorsa şerbetimizin biraz daha kaynamaya ihtiyacı var demektir. Hamuruna gelince akışkan ve pürüzsüz bir kıvama sahip olmalı. Bu kıvam  sayesinde kekiniz puf puf olacaktır. Tam kıvamında revani nasıl yapılır merak edenler için hazırladığım tarifimin videosuna buyrun.

Revani İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 fincan şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
Şerbeti İçin:
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu
Üzeri İçin:
  • Hindistan cevizi

Revani Nasıl Yapılır

  • Öncelikle şerbet için bir tencereye su ve şekeri alıyoruz.
  • Şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • Şerbet kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp limon suyunu damlatıyoruz.
  • Yukarıda bahsettiğim şerbet testini uyguladığımızda sonuç pozitifse şerbetimizi ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Diğer taraftan derin bir kaseye yumurtalar ve şekeri alıyoruz.
  • Şeker eriyene kadar çırpıyoruz.
  • Sıvıyağ, süt, irmik, un, kabartma tozu ve vanilini de ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Hamurumuz akışkan ve pürüzsüz bir kıvamda olmalı.
  • Yağladığımız fırın kabına hamurumuzu döküyoruz.
  • Revaniyi ince sevenlerdenseniz biraz büyük bir fırın kabı tercih edebilirsiniz.
  • 180-200 derece ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Pişen keki de ılımaya bırakıyoruz.
  • Ilıyan kekimize soğuk şerbeti döküp çekmesini bekliyoruz.
  • Tatlımız şerbetini tamamen çekince dilimliyoruz.
  • Üzerine hindistan cevizi serpip servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.


Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder