Her yörenin veya herkesin kendine has bir İçli Köfte tarifi ve ona göre püf noktaları vardır elbette. Ben ilk içli köfte deneyimimi hobbyolog.com un sahibi sevgili Emine ablamın tarifiyle yaşadım. Bu tarif öyle garantili bir tarif ki ilk defa yapanlar bile kolaylıkla tutturuyor. Ben ufak tefek değisiklikler yapsam da tarif hemen hemen aynı. Ekstra olarak güzel kızarması ve daha lezzetli olması için hamuruna 1 tane patatesi rendeleyip ekliyorum. İçli köftenin en önemli püf noktası ise azar azar su ilave ederek iyice yoğurmak diyebilirim. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise şekil verme esnasında hamuru olabildiğince inceltmektir. Baharat ölçüleri ise tamamen sizin damak tadınıza bağlı. Neyse ben lafı daha fazla uzatmadan içli köfte tarifime geçeyim.
İçli Köfte İçin Gerekli Malzemeler
Hamuru İçin:
- 1 tane rendelenmiş patates
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı soğuk su (bulguru ıslatmak için)
- 1 su bardağı soğuk su (yoğururken kullanmak için)
İçi İçin:
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 250 gr. kıyma,
- 3 tane soğan,
- Yarım tatlı kaşığı salça,
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz,
- Yarım demet maydanoz,
- 1fincan su,
- Tuz,
- Pulbiber,
- Karabiber,
İçli Köfte Nasıl Yapılır
- Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavuruyoruz.
- Üzerine kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
- Salçayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
- Yumuşak kalması için 1 fincan su ekliyoruz.
- Ocaktan alınca yıkayıp doğradığımız maydanozlar, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip ılımaya bırakıyoruz.
- Hamuru için ince bulguru 1 su bardağı suyla ıslatıyoruz.
- Bulgur suyunu çekince irmik, salça, patates, baharatlar ve tuzu ekliyoruz.
- 15 dakika boyunca azar azar su ekleyerek yoğuruyoruz.
- Unu ekleyip 10 dakika daha yoğuruyoruz.
- Ele alıp yuvarladığımızda dağılmıyorsa hamurun kıvamı olmuş demektir.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz.
- Önce yuvarlayıp sonra ıslattığımız parmağımızla hamurun içini ince bir şekilde oyuyoruz.
- Oyduğumuz hamurun içine iç harçtan koyup ucunu kapatıyoruz.
- Uç kısımlarını sivriltip limon şekli veriyoruz.
- Eğer hamur çatlarsa elimizi ıslatıp yuvarlıyoruz.
- Hamurun tamamına aynı işlemi uyguluyoruz.
- Bu ölçülerden ortalama 22 adet içli köfte çıkıyor.
- Kişi sayısına göre ölçülerde değişiklik yapabilirsiniz.
0 yorum :
Yorum Gönder