Balon Ekmek (Lavaş)


Hazır Ramazan ayının da yaklaştığı şu günlerde size balon ekmek yani lavaş tarifi hazırladım. İsmi yöreden yöreye değişiklik gösterse de genel olarak lavaş ismiyle bilinir. Maya sayesinde pişme esnasında balon gibi şişse de ocaktan alınca iner. Ekmeğimizin yumuşak olması için pişirirken sık sık çevirmemiz en önemli noktalardan biridir. Balon ekmeğinizi ister taze taze tüketin, ister buzluğa atıp istediğiniz zaman çıkarıp ısıtarak tüketin. Hazırladığım videomu da izlediğiniz zaman bu tarifi çok rahat hazırlayabileceğinizi anlayacaksınız. Hatta kahvaltı ve sahur sofralarınızın vazgeçilmezleri arasına girecektir. Hazır aldığınız lavaşlardan sonra evde yaptığınızın tadına doyamayacaksınız. Lafı fazla uzatmadan yaptıktan sonra pişman olmayacağınız balon ekmek tarifimin detaylarına buyrun.

Balon Ekmek İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 kilo un
  • Ilık su ( 3,5 su bardağı kadar)

Balon Ekmek Nasıl Yapılır

  • Unu yoğurma kabına alıp ortasını açıyoruz.
  • Tuzu ilave ediyoruz.
  • Bir kasede ılık suyla erittiğimiz yaş mayayı da orta kısma döküyoruz.
  • Azar azar su ilave ederek hamuru yoğuruyoruz.
  • Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz.
  • Hamuru 1-2 saat dinlendiriyoruz.
  • Mayası gelen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp bezeler yapıyoruz.
  • Bezeleri rahat açılmaları için 5 dakika dinlendiriyoruz.
  • Her bir bezeyi tavaya sığacak boyutta açıyoruz.
  • Teflon tavayı ocağa alıp kızdırıyoruz.
  • Isınan tavaya açtığımız hamuru koyup beşer saniye aralıklarla çevirerek pişiriyoruz.
  • Ekmeklerimizin kurumaması için sık sık çevirerek pişirmeye özen gösteriyoruz.
  • Bezelerin tamamına aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Hamurumuzu iyi dinlendiğini pişirme esnasındaki kabarmasından anlıyoruz.
  • Afiyet olsun.
Balon Ekmek (Lavaş) tarifimin videosu için buyrun.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder