Karnıyarık Poğaça


Kahvaltıda veya çay saatlerinde poğaça sevenler size harika bir poğaça tarifiyle geldim. Önce görüntüsüyle gözlere hitap ediyor, sonra lezzetiyle midelere bayram ettiriyor. Pamuk gibi poğaça hamuruna gizlediğimiz peynir, domates ve biberi hamura kesik atarak güz yüzüne çıkarıyoruz. Alın size bir karnıyarık. İşte bu kadar kolay.

Pamuk Gibi Poğaçalar İçin

Pamuk gibi hamur demişken size bunun püf noktalarından bahsetmek istiyorum. Çünkü poğaçalar hakkında bana en sık sorulan sorulardan biri bu. Pamuk gibi bir poğaça nasıl yapılır merak edenler  haydi buyrun deyatlara. Öncelikle ön maya işlemini mutlaka uygulamamız lazım. Ön maya işlemi nedir peki? Ilık süte maya ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Şeker sayesinde maya etkileşime geçiyor ve biz buna ön maya işlemi diyoruz. İnstant mayaların direkt olarak hamura eklenme özelliği var ama her şartta ön maya işleminin farkı olduğunu denediğinizde göreceksiniz. Bir de mayanın ilk olarak sıvıyağ ile temas etmemesine dikkat etmeliyiz. Çünkü sıvıyağ mayanın etkisini azaltır. Tabiki hamurumuzun kıvamı da çok önemli. Hamurumuz yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvama sahip olmalı. Bu yumuşaklık hamurumuz piştiğinde onun sünger gibi olmasını sağlıyor. Yoğurduktan sonra uzun uzun mayalandırmaktan ziyade yarım saat dinlendirmeniz yeterli olacaktır. Şekli verdikten sonra da ortalama yarım saat tepsi mayası uygulamanızı tavsiye ediyorum. Ben kesinlikle tepsi mayasından yanayım. Eğer hiç denemediyseniz benim için deneyin ve farkı görün istiyorum. Sözü fazla uzatmadan karnıyarık poğaça nasıl yapılır diye merak edenler için detaylara geçmek istiyorum.

Karnıyarık Poğaça İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 paket yaş veya kuru maya
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta (sarısı üzerine)
  • Aldığı kadar un (5-6 su bardağı kadar)
İçi İçin:
  • Beyaz peynir
  • Yeşil biber
  • Domates
Üzeri İçin:
  • Susam

Karnıyarık Poğaça Nasıl Yapılır

  • Öncelikle ılık süt, maya ve şekeri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz.
  • Ön maya işlemi tamamlanınca  sıvıyağ, tuz ve yumurta akını ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • 5 su bardağı unu eleyerek ilave edip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Hamurumuz yumuşak ve ele yapışmayan kıvama gelinceye kadar azar azar un ilave ediyoruz.
  • Yoğurma işlemi bitince hamuru yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Dinlenen hamurdan parçalar koparıp cevizden biraz büyük bezeler yapıyoruz.
  • Bezelerden birini alıp elimizle açıyoruz.
  • İçine beyaz peynir, domates ve biber koyup ağzını kapatıyoruz.
  • Ters çevirip bir meyve bıçağı yardımıyla ortasından uzunlamasına kesik atıyoruz.
  • Bütün bezelere aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Şekil verdiğimiz karnıyarık poğaçalarımızı pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz.
  • Vaktimiz varsa yarım saat tepside mayalandırıyoruz.
  • 200 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun.
  •  
  • Kaşarlı Simit Poğaça tarifim için BURAYI
  • Kafes Poğaça tarifim için BURAYI
  • Hindistan Cevizli Kurabiye BURAYI
  • Meyveli Parfe tarifim için BURAYI tıklayın.

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder