Acuka


Acuka esasında Kafkaslara özgü bol baharatlı bir mezedir ve kahvaltılarda da çok sevilir. Biber ve domates salçasının yanı sıra zeytinyağı, ceviziçi,rendelenmiş sarımsaklar, galeta unu ve olmazsa olmazı baharatlardan oluşur. Yılların unutturamadığı lezzetlerden biridir o. Hani büyüklerimiz hep sorarlar ya siz salçalı ekmeğin tadını bilir misiniz diye. İşte bu da öyle birşey.. Sadece tadanlar bilir lezzetini. Sadece onu ekmeğe sürüp yemek bile yeter insana. Kahvaltıların kurtarıcısıdır diyebiliriz onun için. Hatta halk arasında en çok ekmek yediren kahvaltılık olarak bilinir. İçerdiği baharatların sayesinde iştah açıcı bir özelliğe sahiptir. O zaman ne yapıyoruz vereceğim tarifle bir kavanoz acuka hazırlayıp kahvaltı sofralarımızı şenlendiriyoruz. Ben acuka nasıl hazırlanır diye merak edenler için bir tarif hazırladım. Acuka hazırlanırken dikkat etmemiz gereken nokta ise salçaları kısık ateşte kokuları çıkana kadar kavurmak. Hadi o zaman geçelim acukanın tarifine.

Acuka İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domate salçası
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Tuz
  • Kimyon
  • Yeni bahar

Acuka Nasıl Yapılır

  • Bir tencereye zeytinyağını alıyoruz.
  • Biber salçası ve domates salçasını ekleyip kavurmaya başlıyoruz.
  • Domatesi soyup rendeledikten sonra onu da ekliyoruz.
  • Salçaların kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  • Cevizi iri şekilde robottan geçiriyoruz.
  • Sarımsağı da soyup eziyoruz.
  • Ocaktan aldığımız salçaların üzerine rendelediğimiz domatesi, ezdiğimiz sarımsağı, galeta ununu. baharatları ve tuzu ilave edip iyice karıştırıyoruz.
  • Servis tabağına aldığımız acukamızın üzerini cevizle süsleyip servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder