Otlu Bükme (Gözleme)


Buram buram Anadolu kokan, içi birbirinden faydalı otlarla dolu olan bir gözleme tarifim var bugün. Genel adı gözleme olarak bilinse de kimi yörede bükme, kimi yörede yarımca, kimi yörede ise sac böreği diye bilinir. Ama lezzeti ve kokusu yine aynıdır. Tam da baharın kucağındayken yemyeşil şifalı otları bulmuşken otlu bükme yapmazsan olmazdı tabi. Şifalı otlar demişken kısa ve öz olarak onların faydalarından bahsetmek istiyorum biraz.

Isırgan otunun en bilinen faydaları :

  • Egzama rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Dolaşım rahatsızlıkları ile kan rahatsızlıklarının tedavisinde etkin rol oynar.
  • Böbrek ve mesane taşlarının oluşumunun engellenmesinde faydalıdır.
  • Kabızlığa iyi gelir ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarında faydalıdır.
  • Vücutta oluşan ödemin giderilmesinde etkilidir.
  • Romatizmal rahatsızlıklar ve gut hastalığının tedavisi aşamalarında en iyi destekleyicilerden biridir.

Madımak Otunun Faydaları :

  • İdrar söktürür ve idrar arttırıcı özelliği vardır.
  • Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastaları için bir alternatiftir.
  • Damar büzücü etkisinden dolayı; basur, doğum kanamaları ve adet kanamalarında kullanılır.

Ebegümecinin Faydaları :

  • Akciğerlerde balgam toplanmasında, öksürük ve bronşitte, ses kısıklıklarında faydalıdır.
  • Taze yapraklarından hazırlanan lapası çıban ve yaraların ağrısını dindirmekte kullanılır.
  • Göz kuruluğu sorunu yaşayanlarda çayı ile pansuman yapmak iyi gelir.
  • Burun kanamasını durdurur ve burun tıkanıklığını giderir.
  • Mide ve bağırsakların iyi çalışmasını sağlar.
  • Kabızlığı giderir.
  • Mide bulantısı ve kusmaları önler.
  • Ateşi düşürüp, vücudu rahatlatır.
  • Bademcik iltihaplanmasına iyi gelir.
  • Diş etleri için çok faydalıdır.

Otlu Bükme (Gözleme) İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • Aldığı kadar ılık su
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
İç Harcı İçin:
  • Ebe gümeci
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Ispanak
  • 2 tane kuru soğan
  • 2 tane yumurta
  • Tuz 
  • Pulbiber
  • Madımak
  • Isırgan
  • Yeşil nane
  • Sirken

Otlu Bükme (Gözleme) Nasıl Yapılır

  • Öncelikle otları sirkeli suya ıslayıp iyice yıkıyoruz.
  • Sonra ince ince kıyıp derin bir kaba alıyoruz.
  • Diğer taraftan kuru soğanı sıvıyağda öldürüp üzerine yumurtaları kırıyoruz.
  • Tuz ve pulbiber ekleyip pişiriyoruz.
  • Pişen soğanlı yumurtayı otların üzerine ekleyip iyice karıştırıyoruz.
  • Yoğurma kabına unu alıp ortasını açıyoruz.
  • Orta kısma tuz, sıvıyağ ve azar azar ılık su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlıyoruz.
  • Yumuşak kıvamda ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamuru bezelere ayırıyoruz. Bu ölçülerle ortalama 12 beze çıkıyor.
  • Her bir bezeyi unlayıp oklavayla açıyoruz.
  • Açtığımız hamurun yarı kısmına iç harcımızdan koyuyoruz.
  • İçli kısmın üzerine diğer tarafı kapatıp parmağımızla bastırıyoruz.
  • Sacda veya yanmaz tavada orta ateşte iki taraflı olarak pişiriyoruz.
  • Bezelerin hepsine aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Peynirli Çıtır Börek tarifim için BURAYI
  • Bisküvili Pasta tarifim için BURAYI
  • Meyveli Yaş Pasta tarifim için BURAYI
Otlu Bükme tarifimin detayları için videoma buyrun lütfen.
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder