Patatesli Sünger Poğaça


Poğaça sevenler, kahvaltı poğaçasız olmaz diyenler size bugün harika bir tarifim var. Patatesli sünger poğaçadan bahsediyorum. Sünger yapıdaki bir mayalı poğaçayı patatesli iç harcıyla buluşturuyoruz. Yapımı oldukça pratik ve lezzeti garantili olan bu nefis poğaça tadan ve deneyen herkesten tam not almayı başarıyor. Patatesli sünger poğaça nasıl yapılır diye merak edenler için tam ölçüleriyle hazırladığım patatesli sünger poğaça tarifime geçmeden önce sizinle kısa ama çok anlamlı bir hikaye paylaşmak istiyorum.

Yaşlı Bir Baba

Kuzu etinden imal edilmiş yaprak döneri çok severmiş. Bir gün canı yaprak döneri çok çekmiş. Babasının isteğini fark eden oğlu, almış babasını ve güzel bir lokantaya götürmüş. Baba, yemeği önce kendisi yemek istemiş. Ancak yaşlılığın verdiği zayıflık sonucu elleri titrediği için lokmayı ağzına götürmek istediği her seferinde üzerine dökmüş, yağı sakalına damlamış. Lokantadaki insanların bakışları da pür dikkat onların üzerindeymiş. Aşağılayıcı bakışlar, alaycı tavırlar, surat ekşitmelerle arada bir yaşlı babaya bakıyorlarmış. Bir süre sonra oğlu sabır ve itina ile lokmaları babasının ağzına koymaya başlamış. Nihayet yemek bitmiş ve oğlu babasını alıp lavaboya götürmüş, elini yüzünü iyice yıkamış, üstünü başını silip temizlemiş, saçını sakalını düzeltip taramış, gözlüklerini silip gözüne takmış, ardından da koluna girip dışarı çıkarmış... Lokantada bulunanların hakaret dolu bakışları hâlâ onların üzerinde. Hiçbir bakışı umursamayan çocuğun ise yüzünde hep tebessüm varmış, babası çok sevdiği yemekten yiyip lezzet aldığı için.
Yemek parasını ödeyip çıkıyorlardı ki, arkalardan yaşlı bir amca seslenmiş:
– Hey evlat, burada bir şey bıraktığını unutmadın mı?
Az düşündükten sonra çocuk cevap vermiş:
– Hayır, masada bir şey bıraktığımı sanmıyorum!
Yaşlı amca:
– Hayır evlat, yanılıyorsun. Sen burada çok değerli bir şey bırakıp gidiyorsun!
Şaşkınlık içinde:
– Ne bırakmışım ki amca?!
– Sen burada, her evlat için bir ders ve her baba için bir umut bırakıp da gidiyorsun!...
Tam bir sessizlik hâkim olmuştu salona... Herkes yaptığından, düşündüğünden utanç duyuyordu...
Unutmuşlardı bir an, her sıkıntıda babalarına sığındıklarını:
– Baba! Şunu istiyorum.
– Baba! Bana şunu al.
– Baba! Şu okulda, şu üniversitede okumak istiyorum, şu kadar harç gerekiyor.
– Baba! Okul masrafları için şu kadar para lazım.
– Baba! Falan şehre gezmeye gitmek istiyorum, para ver.
– Baba! Doğum günümde bana ne aldın?
– Baba!...
– Baba!...
Ama bir defa olsun dememişlerdi sanki:
– Yanımdasın ya baba, benim için her şeye değer ve yeter!...
– Babam! Senin yanında olmak benim için bir dünyadır...
Hep sahip olmak istediklerimizden söylenip durduk, yokluklarımızdan sitem edip şikâyetçi olduk...
Ama belki de hiç sormadık ona:
– Baba! Senin benden bir isteğin var mı?
Çoğumuza sormuşlardır kesin çocukluğumuzda, "Anneni mi çok seviyorsun, babanı mı?" diye. Belki hepimiz farklı cevaplar vermişizdir ama kesin olan birşey var ki her ikisinın de hakları ödenmez.



Patatesli Sünger Poğaça İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket yaş veya kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı erimiş tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Aldığı kadar un ( 5 çay bardağı kadar)
İçi İçin:
  • 2 tane haşlanmış patates
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

Patatesli Sünger Poğaça Nasıl Yapılır

  • Yoğurma kabına süt, şeker ve mayayı alıp karıştırıyoruz.
  • Maya etkileşime geçince yumurta,yoğurt, tereyağı, tuz ve sıvıyağı da ekleyip karıştırıyoruz.
  • Ortalama 4 çay bardağı kadar unu eleyerek ekliyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz.
  • Hamur ele yapışmayan bir kıvam alana kadar kontrollü olarak un ilave edip yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Yoğurma işlemi tamamlanan hamurun üzerini kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz.
  • Bu sırada iç harcımızı hazırlıyoruz.
  • Bir kasede haşlanmış patatesi ezip tuz ve isteğe göre baharat ekliyoruz.
  • Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp bezeler yapıyoruz.
  • Her bir bezeyi elimizle açıp iç harcı koyduktan sonra tekrar yuvarlıyoruz.
  • Şekil verme işlemi tamamlanan patatesli sünger poğaçalarımızı yağladığımız fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz.
  • Üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp susam serpiyoruz.
  • Yarım saat tepside mayalandırıyoruz.
  • 200 derece ısıtılmış fırında altlı üstlü pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Kıbrıs Tatlısı Tarifim BURADA
  • Pastane Poğaçası tarifim BURADA
  • Karışık Turşu tarifim BURADA
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder