Karışık Turşu


Yine yoğun ve koşturmacalı bir günün ardından hepinize kocaman bir merhaba. Hemen hemen tüm kadınların son sürat kış hazırlıklarına devam ettiği şu günlerde size tam ölçülü karışık turşu tarifimi hazırladım. Turşu bizim kültürümüzün olmazsa olmazlarındandır. Özellikle de kuru fasulye pilav ikilisinin baş tacıdır. Tabiki her yiğidin pilav kaşıklamasının farklı olduğu gibi turşu kurması da farklıdır.Bence turşu kurmak bir sanattır ve herkes öyle güzel turşu kuramaz. Hepimizin bildiği yıllardır tartışılan turşu suyu tartışması geldi şimdi aklıma. Nurlar içinde uyusun sevgili Adile Naşit ve Münir Özkul. Ne de tatlı tartışırlardı değil mi? En güzel turşu suyu limonla mı yapılır yok sa sirkeyle mi yapılır tartışmaya başlasak sonu gelmez tabi. Çok fazla detaya girersek de işin içinden çıkamayız tabiki. Her konuda olduğu gibi birbirimizin damak tadına ve alışkanlıklarına saygı duysak yeterli olur bizim için. Başta belirteyim ben tercihini sirkeden yana kullananlardanım. Edindiğim tecrübeler ve turşu canavarı eşim sayesinde hazırladığım karışık turşu tarifim tadan herkesten tam not alır ve tarifi ölçüleri mutlaka istenir. O yüzden benden size tavsiye birazdan tüm detayları ve püf noktalarıyla vereceğim tarifimi not alıp denemeyi unutmayın. Sirkeli olduğunda turşunun suyu daha berrak ve daha lezzetli, oluyor bana göre. Hatta limon dilimlerinin turşu suyunu bulandırdığını düşünüyorum. O yüzden de sirkeyle kurulan karışık turşu tarifimi paylaşmak istedim. Karışık turşu nasıl yapılır diye merak edenler için hazırladığım karışık turşu tarifime buyrun.

Karışık Turşu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet 5 kiloluk bidon veya kavanoz
  • Yarım kilo acur
  • 3 tane havuç
  • 2-3 tane domates
  • 1 kilo salatalık
  • 2-3 tane kelek
  • 2 baş sarımsak
  •  1 avuç minik acı biber
  • 7-8 tane yeşil biber
  • Salamuralık tuz
  • Bir parça lahana
  • 3 su bardağı üzüm sirkesi
  • Kaynayıp soğutulmuş su
  • Bir tutam dereotu
  • Yarım kilo taze fasulye
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir avuç nohut
  • Bir avuç tane karabiber
  • 1 yemek kaşığı limontuzu ( koymayabilirsiniz)

Karışık Turşu Nasıl Yapılır

  • Öncelikle turşuluk sebzelerimizi bol suyla iyice yıkıyoruz.
  • Salatalıkların uç kısımlarını kesip ortasından bıçakla delik açıyoruz.
  • Acur, havuç, domates,kelek ve lahanaları iri iri olacak şekilde doğruyoruz.
  • Sarımsakları önce biraz suda ıslı tuttuktan sonra soyuyoruz.
  • Bidonun tabanına nohutları koyuyoruz.
  • Turşuluk sebzelerimizi aralarına sarımsak taneleri serperek bidona sıkıca yerleştiriyoruz.
  • En üst kısma karabiberleri döküp, dereotu ve maydanozu yerleştiriyoruz.
  • Derin bir kaseye sirke ve yaklaşık 2 litre kadar suyu alıyoruz.
  • Tuzunu ekleyip eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • Turşu suyumuzun tuzu hissedilir derecede olmadı ki kolay kolay erimesin.
  • Suyu kontrol etmek için bir tane yumurtayı içine atıyoruz. Eğer yumurta dibine batmıyorsa işlem tamam demektir.
  • Hazırladığımız sirkeli suyumuzu sebzelerin üzerine döküyoruz.
  • Üzerine özce streç film ardından da bidonun kapağını kapatıyoruz.
  • Bidonu koyu renk bir poşete koyuyoruz.
  • Hazır olan karışık turşumuzu serin ve karanlık yerde saklıyoruz.
  •  İyi günlerde afiyetle yemeniz dileğiyle hoşçakalın.
  • Acılı Ezme tarifim BURADA
  • Sünger Çörek tarifim BURADA
  • Bisküvili Pasta tarifim BURADA

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder