Kıbrıs Tatlısı


Her müzisyen beste yapar ama bir şehrin senfonisini kendi sokakları yazar. Yaşayan soluk alan ya da maddesi ile hayata anlam katan her şey, bu senfoninin birer enstrümanıdır Elbet her insan, kendi şehrinin tınılarıyla büyür, sever, acı çeker ve mutlu olur.Yaş ilerledikçe ve hatıraların yükü arttıkça ruhunuz kendini rahvan bir akışa bırakır. İçinizde ki ritmi görsel ve işitsel imgelerle bütünlersin. Kimsenin bilmediği bir pencereden hayatı izlemenin keyfini tadarsın İşte o zaman iyi ya da kötü yaşadığın her şeyin bugüne gelmende ki önemini kavrarsın Allah hediyelerini yaldızlı ambalajlardan sunmaz insanlara, onların değerini zaman gösterir... Zamanla değerlenen hediyelerimize en kısa zamanda ulaşmamız dileğiyle merhaba.

Bayat Ekmeklerin Değerlendiği En Tatlı Tarif

Bugün size nefis bir tarifle geldim. Baktım uzun süredir kış hazırlıklarına yoğunluk vermişim ve biraz da ağzımız tatlansın istedim.  Büyük küçük tadan herkesin sevdiği kıbrıs tatlısı yaptım bugün. Kıbrıs tatlısı Rum tatlısı diye de bilinir. En belirgin özelliği ise unsuz yapılmasıdır. Unsuz hamur mu olur diyenleri duyar gibiyim. Hemen cevap vereyim. Un yerine robottan geçirdiğimiz bayat ekmekleri veya galeta unu kullanıyoruz. Açık söylemek  gerekirse ben daima bayat ekmekleri kullanıyorum bu tatlıyı yaparken. Beni tanıyanlar çok iyi bilirler ki ekmek israfına çok karşıyımdır. O yüzden de azıcık bayatlayan ekmekleri mutlaka farklı tariflerle değerlendiririm. İşte kıbrıs tatlısı da bunlardan bir tanesi. Hem şerbetli hem de kremalı bir tatlı olmasına rağmen öyle korkulduğu gibi ağır bir tarif değil. İnsana yedikçe yedirten tatlılardan biri diyebilirim onun için. İçerdiği bol ceviz ve hindistan cevizi de lezzetine lezzet katıyor. Ben tarçın aromasını çok sevdiğim için mutlaka kullanıyorum ama dilerseniz siz kullanmayabilirsiniz.  Kıbrıs tatlısı nasıl yapılır diye merak edenler için hazırladığım videolu kıbrıs tatlısı tarifime  buyrun lütfen.

Kıbrıs Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

Şerbeti İçin:
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu
Keki İçin:
  • 3 yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviziçi
  • 1 su bardağı galeta unu veya çekilmiş bayat ekmek ( ben genelde bayat ekmeklerimi değerlendiriyorum)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 çay kaşığı tarçın
Kreması İçin:
  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket sade krem şanti (pişince ekliyoruz)

Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır

  • Öncelikle bir tencereye su ve şekeri alıp şerbetimizi hazırlamaya başlıyoruz.
  • Şerbetimiz kaynayana kadar ara ara karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra limonsuyunu ekleyip ocağı kısıyoruz.
  • Şerbeti parmağımıza damlattığımızda top halinde duruyorsa olmuş demektir.
  • Hazır olan şerbetimizi soğumaya bırakıyoruz.
  • Bu sırada kekimizi yapmaya başlıyoruz.
  • Derin bir kaseye yumurtalar ve şekeri alıyoruz.
  • Şeker eriyene kadar çırpıyoruz.
  • Ardından sıvıyağ, hindistan cevizi, ceviziçi,kabartma tozu, vanilin, tarçın ve galeta ununu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Kıvam alan kek hamurumuzu yağladığımız borcama döküyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında altlı üstlü pişiriyoruz.
  • Sıra geldi kıbrıs tatlımızın muhteşem kremasına.
  • Kremamız için bir tencereye süt, şeker ve unu alıyoruz.
  • Orta ateşte sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz.
  • Kaynadıktan sonra ocağı kısıp 5 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz.
  • Ocaktan aldığımız kremamıza sade krem şantiyi ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpıyoruz.
  • Kabuk tutmaması için oda sıcaklığına gelene kadar ara ara karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Fırından çıkıp oda sıcaklığına gelen kekimizin üzerine şerbetimizi döküyoruz.
  • Şerbeti tamamen çekince de kremamızı döküp üzerini düzlüyoruz.
  • Üzerine bolca hindistan cevizi serpiyoruz.
  • Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az 2 saat kadar dinlendiriyoruz.
  • Buzdolabından çıkardığımız tatlımızı dilimlere ayırıp üzerini ceviziçiyle süslüyoruz.
  • Son olarak servis edip afiyetle yiyoruz.
  • Peynirli Poğaça tarifim BURADA
  • Kıymalı Tepsi Kebabı tarifim BURADA
  • Fırında Tavuk Kelebek tarifim BURADA
  • Yalancı Su Böreği tarifim BURADA
  • Yayınlarımı Facebook hesabımdan takip etmek isterseniz BURAYI
  • İntagram hesabımdan takip etmek isterseniz BURAYI 
  • Youtube kanalıma abone olmak için BURAYI tıklayın.


Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder