Portakallı Revani


Merhaba sevgili dostlar umarım herşeyiyle yüzünüzü güldüren birgün geçirmişsinizdir. Bugün soframızın tatlısı; saray tatlılarından biri olan revani. Osmanlı saray mutfağından bize hatıra kalan en güzel tariflerden biridir o. Yılların eskitemediği ve her seferinde aynı iştahla yediğimiz lezzetli tatlılardan biridir revani. Ama bu sefer klasik halini değil portakallısını yaptım. Portakal neye girse yakışıyor zaten değil mi?

Tam Kıvamında  Portakallı Revani İçin

” Peki tam kıvamında bir portakallı revani nasıl yapılır  ve hangi detaylara dikkat etmek gerekir?” diye soranları duyan gibiyim. Her şerbetli tatlı da olduğu gibi öncelikle dikkat etmemiz gereken nokta revaninin şerbetidir. Şerbette bire bir ölçü kullanmalıyız ve kıvamını çok iyi ayarlamalıyız. Ben şerbetleri annemden öğrendiğim şerbet testiyle kontrol ediyorum. Şerbetten kaşığla alıp parmağıma damlatıyorum. Eğer o şerbet tanesi top gibi duruyorsa şerbetimiz olmuş demektir. Tam tersine şerbet tanesi dağılıyorsa şerbetimizin biraz daha kaynamaya ihtiyacı var demektir. Hamuruna gelince akışkan ve pürüzsüz bir kıvama sahip olmalı. Bu kıvam  sayesinde kekiniz puf puf olacaktır. Tam kıvamında revani nasıl yapılır merak edenler için hazırladığım portakallı revani tarifime buyrun.

Portakallı Revani İçin Gerekli Malzemeler (Dikdörtgen Borcam Ölçüsü)

  • 4yumurta
  • 1 fincan şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı portakal suyu
  • 1 portakalın kabuklarının rendesi
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
Şerbeti İçin:
  • 4,5 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu
Üzeri İçin:
  • Hindistan cevizi

Portakallı Revani Nasıl Yapılır

  • Öncelikle şerbet için bir tencereye su ve şekeri alıyoruz.
  • Şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • Şerbet kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp limon suyunu damlatıyoruz.
  • Yukarıda bahsettiğim şerbet testini uyguladığımızda sonuç pozitifse şerbetimizi ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Diğer taraftan derin bir kaseye yumurtalar ve şekeri alıyoruz.
  • Şeker eriyene kadar çırpıyoruz.
  • Sıvıyağ, süt, portakal suyu, rendelenmiş portakal kabuğu, irmik, un, kabartma tozu ve vanilini de ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Hamurumuz akışkan ve pürüzsüz bir kıvamda olmalı.
  • Yağladığımız fırın kabına hamurumuzu döküyoruz.
  • Revaniyi ince sevenlerdenseniz biraz büyük bir fırın kabı tercih edebilirsiniz.
  • 180-200 derece ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Pişen keki de ılımaya bırakıyoruz.
  • Ilıyan kekimize soğuk şerbeti döküp çekmesini bekliyoruz.
  • Tatlımız şerbetini tamamen çekince dilimliyoruz.
  • Üzerine hindistan cevizi serpip servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • İrmik helvası tarifim BURADA
  • Midye Baklava tarifim BURADA
  • Gevrek Poğaça tarifim BURADA


Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder