Lifli Besinlerin Hayatımızdaki Önemi
- Lifli besinler; mide, ince bağırsaklar ve kalın bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, önemli minerallerin emilmesine yardımcı olur.
- Lifli besinler bağırsaklardaki yararlı laktik bakterilerin üretilmesine ortam sağlayarak, bağırsak sağlığının sürdürülmesine önemli katkı sağlar.
- Lifler hacimlerinin %20 si kadar genişleme özelliğine sahip olduklarından tokluk hissi verirler.
Günde 25 gram lif tüketen yetişkinler daha az lif tüketenlere göre daha az kilo alırlar.- Lifli gıdaların eksikliği uzun vadede; kolesterol, diyabet, bağırsak kanseri ve şişmanlık gibi sorunlara yol açar.
- Günde 35 gr lifli besin tüketen bir kişi, günde 15 gr lifli besin tüketen kişiye nazaran bağırsak
- kanserine yakalanma oranı 4 kat daha azdır.
- Zengin lifli besin tüketmek diyabeti kontrol altında tutar ve kandaki şeker oranının artmasını engeller.
- Bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık problemini ortadan kaldırır.
- Yemeklerle birlikte tüketildiğinde kan şekerinin yükselmesinin kontrolünü sağlar.
- Yağlı yiyecekler ile yeseniz dahi yağ emilimini azaltır veya yağ emilimini bloke eder.
- Kilo kontrolü sağlar.
- Vitamin ve minerallerin emilimini sağlar.
0 yorum :
Yorum Gönder