Sivas Katmeri


Kalbinizi ve ruhunuzu daraltan en büyük sıkıntılar karşısında bile gülebiliyorsanız, hayatı en güzel yerinden yakalamışsınız demektir.. Daima gülümsemeniz dileğiyle hepinize merhaba. Bugün size tel tel ayrılan, nefis Sivas katmeri tarifim var. Katmer, yapılış itibariyle biraz zahmetli olsa da tadından vazgeçemeyeceğimiz tariflerden biridir. Sivas katmeri ise katmerlerin içinde en meşhur olanıdır. Sadesi, peynirlisi ve patateslisi de yapılan Sivas katmerinin sade halini paylaşmak istiyorum bugün sizinle. Bu nefis lezzeti misafirlerinize çay saatlerinde ikram edebileceğiniz gibi kahvaltılarda da peynir, zeytin ve domates eşliğinde de servis edebilirsiniz. Bence günün her saatinde doya doya yenebilecek tariflerden biridir o. İlk olarak bir arkadaşımın pastanesinde tadıp çok beğendiğim bu lezzeti evde yapmaya karar verdim. Sonuca gelince anlatılmaz tadılır diyorum sadece. Keyifle hazırladığım Sivas katmerini afiyetle doya doya yedik. Siz de denediğinizde eminim çok beğeneceksiniz. Neyse ben sözü daha fazla uzatmadan tam ölçülü Sivas katmeri tarifime geçeyim.

Sivas Katmeri İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su 
  • 1 su bardağı sıvı yağ 
  • 2 paket instant  maya 
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 11 su bardağı kadar un 
Ara katlar için:
  • 200 gr vitayağı veya tereyağı
  • 1 su bardağı zeytinyağ
Üzeri İçin
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt

Sivas Katmeri Nasıl Yapılır

  • Hamuru için süt,su ve mayayı yoğurma kabına alıp karıştırdıktan sonra 5-10 dakika bekleyelim.
  • Ardından sıvıyağ ve tuzu ekleyip iyice karıştıralım.
  • Önce 8 su bardağı unu ekleyip yoğurmaya başlayalım.
  • Toplamda 11 su bardağı unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında yumuşak bir hamur elde edelim.
  •  Yoğurma kabının kapağını veya sıcak tutacak kalın bir bez örtüp  1 saat kadar dinlendirelim. 
  • Bu esnada yağları bir tavaya alıp kısık ateşte eritelim.
  • Dinlenen hamuru 8 bezeye ayırıp 5 dakika kadar dinlendirelim.
  • 1 tane bezeyi unlayarak merdane yardımıyla orta boy fırın tepsisi kadar açalım.
  • Üzerine  yağ karışımını sürüp zarf gibi  katlayalım.
  • Her katına yağ sürmeyi unutmayalım.
  • Hazır olan bu bezeyi bir kenara alalım.
  • 2. bezeyi de aynı şekilde açıp üzerine yağ sürelim.
  • Katlamış olduğumuz 1. yufkayı hiç açmadan yufkanın ortasına yerleştirelim.
  • 2. yufkayı da aralarını yağlayarak zarf gibi diğer yufkanın üzerine kapatalım.
  • Sonuç olarak iki bezeden bir adet katmer çıkıyor.
  • Biraz dinlenmesi için kenara alıp diğer bezelere de aynı işlemi uygulayalım.
  • Dinlenen bezeyi hafif unlayarak merdaneyle uzunlamasına biraz açalım.
  • Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Keskin bir bıçakla üzerine çizikler atalım.
  • Yumurtanın sarısını,yoğurt ile karıştırıp üzerine sürelim.
  • 200 derece ısıtılmış fırında güzelce kızarana kadar pişirip servis yapalım
  • Afiyet Olsun.
  • Tuzlu Badem Kurabiye tarifim BURADA
  • Şekerpare tarifim BURADA
  • Ev Yapımı Tereyağı tarifim BURADA
  • Bisküvili Pasta tarifim BURADA



Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder