Kahke (Tuzlu)



Kahke, Gazi Antep yöresinde özellikle Ramazan Bayramlarında yapılan, rezene, çörelotu,mahlep ve susam gibi baharatlar içeren bir kurabiye türüdür. Antepli ustalar tarafından Halep'ten getirilmiş ve ilk olarak Ramazan aylarında çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla yapılmıştır. Bu sayede çocuklar oruç tutup orucu severlermiş. Zamanla ustalar kahkenin adını bayram çöreği olarak kullanmaya başlamışlar. Kahkenin en özemli özelliği uzun süre tazeliğini koruyup bayatlamamasıdır. Tazeliğini  ortalama 4 ay korur. Hem tatlı hem de tuzlu yapılabilen kahke aslında kurabiyeden de çok farklı bir tarif. Kahke , içerdiği mahlep sayesinde mis gibi kokarken, tereyağ sayesinde de çok nefis bir lezzete sahip olur. Her öğün yenebilecek olan kahke orjinalinde nohut mayasıyla yapılır. Kahke yapan fırın veya pastaneler nohut mayasını çok önceden hazırlayıp kahkeye uygun bir hale getirirler. Ama ben bugün ev usulü kahke tarifimi paylaşmak istiyorum sizinle. Yiyenlerin tadına doyamadığı, ağızda dağılan bu nefis kahke tarifimi denemenizi tavsiye ediyorum. Ev usulü kahke nasıl yapılır diye merak edenler için hazırladığım kahke tarifim için buyrun lütfen.

Kahke İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 fincan pudra şekeri
  • 1 yumurta (sarısı hamura, akı üzerine)
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı çörekotu
  • 1 çay kaşığı toz halinde rezene (isteğe bağlı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 4 su bardağı un
  • Susam (üzeri için)

Kahke Nasıl Hazırlanır

  • Yoğurma kabına un ve kabartma tozu haricindeki tüm malzemeleri alıp yoğurmaya başlıyoruz.
  • Un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Yoğurma işlemi biten hamurdan parçalar koparıp ellerimizin arasında yuvarlıyoruz.
  • Ortalama 7 cm kadar parmak kalınlığında çubuklar elde ediyoruz.
  • Bu çubukları önce yumurta akına sonra susama batırıyoruz.
  • Hamurun tamamına aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Şekil verdiğimiz kahkeleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
  • Pişen kahkelerimizi afiyetle yiyoruz.
  • Kalanları da bir saklama kabında muhafaza ediyoruz.
  • Kartopu Kurabiye Tarifim BURADA
  • Etimek Tatlısı tarifim BURADA
  • Haydari tarifim BURADA
  • Yalancı Su Böreği tarifim BURADA
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder