Çökelek Sündürmesi


Çökelek, yağı alınmış sütün veya ayranın kaynatılmasıyla elde edilen bir peynir türüdür. Çökelek genellikle lor peyniyle karıştırılır ama lor peynialtı suyundan yapılır. Çökeleğin adı da yöreden yöreye farklılık gösterebiliyor. Besin değerleri yönünden zengin bir besin maddesi olan çökelek, protein yönünden en zengin besinler arasındadır. Özellikle sporla uğraşanlar için en iyi protein kaynaklarından biridir. Neden mi? Çünkü 10 kilo yoğurttan 1 kilodan daha az çökelek elde edilir. Elde edilen bu çökelekte yağ oranı sıfıra yakındır. 100 gram çökelekte 35 ila 50 gram arasında protein bulunmaktadır. Bunun yanında bol miktarda kalsiyum, tuz ve diğer minareller bulunmaktadır. Çökelek ve  lor, uzun süre dayanabilmeleri için bol tuz ile tuzlanarak saklanıyor. Ancak yapıldığı yörelerde daha az tuz içeren çökeleği bulmak mümkün.
Çökeleği kahvaltılarda, böreklerde, poğaçalarda tüketiriz. Bir de onun kahvaltı için yapılan sündürmesi vardır. Ben o kadar çok seviyorum ki hergün yesem hayır demem yani. Tabi her çökelek de istediğimiz kıvamda sünmeyebiliyor. Sağolsun ben canım anneannemin memleketten gönderdiği çökeleği kullandığım için sünmeme ihtimali bile olmuyor. Siz de kahvaltılarınızı çökelek sündürmesiyle şenlendirmek istiyorsanız buyrun tarifime.

Çökelek Sündürmesi İçin Gerekli Malzemeler

  • 50 gr. tereyağı
  • 1 kase çökelek
  • Tuz
  • 2 yumurta
  • Pul biber

Çökelek Sündürmesi Nasıl Yapılır

  • Tavaya tereyağını alıp eritiyoruz.
  • Eriyen tereyağının üzerine çökeleği ilave edip karıştırarak sündürüyoruz.
  • Bir kaseye kırdığımız yumurtalara tuz ekleyip çırpıyoruz.
  • Sünen çökeleğin üzerine yumurtaları ekleyip karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
  • Hazır olan çökelek sündürmemizin üzerine isteğe göre pul biber serpiyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Lahana Sarması tarifim BURADA
  • Zebra Kurabiye tarifim BURADA
  • Kalburabastı tarifim BURADA
  • Süslü Kek tarifim BURADA
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder