Fıstıklı Basma Kadayıf


Kadayıf tatlısı özellikle iftar sofralarının ve bayramların en sevilen tatlılarından biridir. Kadayıfa birçok şekil verilir ve birçok farklı tarifi vardır ama en bilindiği tepside basma kadayıftır. Üstelik hazırlaması oldukça kolaydır ve kısa süre alır. Büyük küçük hepimiz de çok severek yeriz. Hele bir de üzerinde kaymak veya dondurma varsa tadına doyum olmaz.

Kadayıfın İncelikleri

Her tarifin olduğu gibi kadayıfın da kendine göre ince detayları vardır. Öncelikle  yağ oranını iyi ayarlamak lazım ne az yağlı olmalı ne de çok yağlı. Çünkü kadayıf yağı seven bir tatlıdır. Şerbetini de en başta hazırlayıp soğumaya bırakmamız gerekiyor. Ben kesinliklikle kadayıfın da şerbetin de soğuk olmasından yanayım. Ilık veya sıcak olduklarında kadayıfların hamurlaştığına birçok kez şahit oldum. İçi yumuşak üzeri çıtır olmalı yani. Genellikle kadayıf yapma konusunda bir ön yargı iyi denk getiremem korkusu vardır ama inanın buna hiç gerek yok. Sadece sıcak olmamasına özen gösterin yeter. Ölçülü yapmakta her zaman fayda var tabi. Umarım tarifimden ve ölçülerimden siz de memnun kalırsınız. Tepside basma kadayıfın içerisine isteğe göre fındık, ceviz veya fıstık koyabilirsiniz. Ben bu sefer iri çekilmiş Antep fıstığı kullandım ve inanılmaz lezzetli oldu. Pastanelerden aldığımız fıstıklı kadayıftan farksızdı yani. Kadayıf tatlısı yapmanın püf noktalarını ve fıstıklı basma kadayıf tarifimi merak edenler şimdi buyrun tepside fıstıklı basma kadayıf tarifimin detaylarına.

Fıstıklı Basma Kadayıf İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gr. tel kadayıf
  • 100 gr. eritilmiş tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı iri çekilmiş Antep fıstığı
Şerbeti İçin:
  • 3 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 2-3 damla limon suyu

Fıstıklı Basma Kadayıf Nasıl Yapılır

  • Öncelikle su ve şekeri tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynayan şerbete limon suyunu sıkıyoruz ve ocağı kısıyoruz.
  • 10 dakika sonra şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Kadayıflarımızı bir tepsi veya leğenin içine alıyoruz.
  • Üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvıyağı ekleyip iyice karıştırıyoruz.
  • Yağladığımız fırın kabına kadayıfların yarısını koyup bir su bardağının altıyla iyice bastırıyoruz.
  • Ben dikdörtgen borcam kullandım.
  • Üzerine fıstıkiçini serpiyoruz.
  • Kadayıfın diğer yarısını da eşit şekilde üzerine kapatıyoruz.
  • Yine su bardağının altıyla iyice bastırıp sıkışmasını sağlıyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Kadayıfımız soğuyunca yine soğuk olan şerbetimizi döküyoruz.
  • 2-3 saat dinlendirdikten sonra kadayıfımızı dilimleyip servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.
  • Şekerpare tarifim BURADA
  • Damla Çikolatalı Pamuk Kek tarifim BURADA
  • Şeritli Elmalı Kurabiye tarifim BURADA
  • Yonca Poğaça tarifim BURADA

Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder