Tencerede Ekmek Yapımı




Karantina günlerinden hepinize kocaman bir merhaba güzel insanlar.. Malum evde kalmak zorunda olduğumuz şu günlerde ekmeğimizi de kendimiz yapmak zorunda kalıyoruz. Hatta bu süreçte bütün hanımlar ekmek ustası oldu diyebilirim. Ekmek yapmayı henüz denememiş ya da yeni bir tarif arayanlar için ben çok kolay ve çok lezzetli bir ekmek tarifi hazırladım. Üstelik tencerede pişiyor ve içi göz göz kabarıyor. Vereceğim bu tarifi Vakfıkebir Ekmeği olarak da biliniyor ama bana kalırsa herkes kendi ekmeğine kendi isim versin :) Ben tarifimi yaklaşık 3 hafta önce youtube kanalımda paylaşmıştım ama buraya yazmaya yeni fırsat bulabildim. Şimdi sözü fazla uzatmadan tarifime geçiyorum ve size sağlıklı günler diliyorum.







Tencerede Ekmek İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 7 su bardağı un



Tencerede Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yoğurma kabına su, şeker,maya ve unu alalım.
  • Hepsini bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Mayamızın daha iyi aktifleşmesi ve ekmeğimizin çok daha güzel olması için bu ön maya işlemi çok önemli.
  • Hazırladığımız mayanın üzerini kapatıp 15 dakika dinlendirelim.
  • Köpük köpük olan mayanın üzerine 2 su bardağı daha ılık su ekleyelim.
  • Tekrar karıştırdıktan sonra üzerine 2 yemek kaşığı tuzu ekleyelim.
  • 2 su bardağı un ekleyelim ve tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlayalım.
  • 2 su bardağı daha un ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.
  • Kıvam almaya başlayan hamurumuza 1 su bardağı daha un ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • Dilerseniz siz bu esnada elinizle de yoğurabilirsiniz.
  • Şuana kadar toplam olarak 7 su bardağı un kullandım.
  • İyice toparlanıp sakız gibi bir kıvam alan hamurumuzu, bolca un serptiğimiz tezgaha alalım.
  • Hamurumuz ele yapışan bir kıvamda olduğu için ara ara un serpelim.
  • Hamurumuzu sürekli açarak ve katlayarak yoğurmaya devam edelim.
  • Ekmeğimizin dokusunun çok daha güzel olması için ne kadar yoğurursak o kadar iyi.
  • Her seferinde aynı şekilde katlayıp tezgaha vurmaya dikkat edelim.
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağının yarısını yoğurma kabımıza döküp elimizle iyice yağlayalım.
  • Kalan yarısını da hamurumuzu daha iyi toparlamak için hamurumuzun üzerine elimizle sürelim.
  • Yağladığımız hamuru elimizle açıp katlamaya devam edelim.
  • Ele yapışan bir kıvamda olan hamurumuzu yoğurma kabına yerleştirip üzerini örtelim.
  • Yarım saat kadar mayalandıralım.
  • Puf puf kabaran hamurumuzun üzerini açalım.
  • Hamurumuzu kenarlardan ortaya doğru tekrar yoğuralım ve içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayalım.
  • Toparladığımız hamuru tekrar un serptiğimiz tezgaha alalım.
  • Seri bir şekilde açıp katlayarak yoğuralım.
  • Özellikle yoğurma tekniğini uzun uzun yazdım sonra kızmayın bana:)
  • İstediğimiz kıvama gelen hamurumuzu toparlayıp una batırdığımız ellerimizle şöyle biraz pışpışlayalım.
  • Uygun boyuttaki bir tencerenin içerisine pişirme kağıdını yerleştirip çok az un serpelim.
  • Ekmek hamurumuzu tencerenin içerisine oturtalım.
  • Tencerenin kapağını kapatalım ve bu şekilde 45 dakika kadar mayalandıralım.
  • Mayalanan hamurun üzerine bir fırçayla su sürelim.
  • Bu aşamada bir bıçak veya jilet yardımıyla çizikler atalım.
  • İsteğe göre üzerine un veya mısırunu serpelim.
  • Son olarak tencerenin kapağını kapatalım.
  • Ekmeğimizi 180 derece ısıtılmış fırında ilk olarak tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 15 dakika pişirelim.
  • 15 dakika sonra kapağı alıp, ekmeğimizin altı üstü iyice kızarana kadar pişirelim.
  • Pişip fırından çıkan ekmeğimizin terlememesi için ilk sıcaklığını attıktan sonra tencereden çıkaralım.
  • Ekmeğimizin yumuşacık bir dokuda olması için pişerken fırının içerisine ısıya dayanıklı bir kapta su koyalım.
  • Ekmeğimizi hemen dilimlemek yerine 4-5 saat dinlendirelim.
  • Dilerseniz ekmeğinizi tam buğday unuyla da yapabilirsiniz.
  • Hepimizin sağlığı için evde kalalım ve mis gibi ekmeklerimizi kendimiz yapalım.
  • Cevizli Kurabiye Topları tarifi için BURAYI
  • Youtube Kanalım İçin BURAYI tıklayın.
  • Şişlenmiş Pasta tarifim BURADA
  • Kırpık Börek tarifim BURADA
  • Yoğurtlu Kırmızı Biber Mezesi tarifim BURADA




Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder