Mucize İçecek Kefir


Herkese merhaba.. Bugün size mucize içecek kefirin nasıl yapıldığından ve faydalarından bahsetmek istiyorum.

Kefir, kefir taneleriyle yapılan, sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt içeceğidir. Görünüşte koyu ayrana veya sulu yoğurda benzer. Hafir ekşimsi bir aromasi vardır. Mucize sırları, içerdiği maya ve bakterilerde gizlidir. İşte bu mucizeler fermantasyon sırasında oluşur. Kefir de yoğurt gibi biz Türklerin bulduğu ve yüzyıllardır kullandığı bir süt ürünüdür.

Videolu Tariflerim İçin YOUTUBE KANALIMA Abone Olmayı Unutmayın.




Kefir İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı kefir mayası
  • 2 su bardağı süt
  • Cam kavanoz
  • Tahta kaşık
  • Plastik süzgeç

Kefir Nasıl Yapılır?

  • 2 su bardağı sütümüzü ocakta ılıttıktan sonra bir kavanoza alalım.
  • Sütümüzün sıcaklığı ortalama olarak 25° olmalıdır.
  • Sütünüzün sıcaklığından emin olmak için serçe parmağınızı süte batırın ve 7'ye kadar sayın. Eğer parmağınız bu sıcaklığa dayanabiliyorsa tam bu esnada maya taneciklerinizi sütün içerisine bırakın ve tahta bir kaşıkla karıştırın.
  • Kavanozumuzun ağzı tam olarak kapanmayak bir şekilde üzerine kapağını bırakalım.
  • Kefirimizin mayalanması için hava alması çok önemli.
  • Kefirimizi öyle sarıp sarmalamaya hiç gerek yok. Kapağı hafif açık bir şekilde fırınımızın içerisine yerlestirelim.
  • Fırının kapağını kapatıp bu şekilde 48 saat kadar bekletelim.
  • Bu esnada fırınımızı kesinlikle açmıyoruz.
  • Burda önemli olan kefirimizin güneş görmeyen, aynı ısıda olan bir yerde kalması. Yani fırın yerine herhangi bir mutfak dolabınıza da yerleştirebilirsiniz.
  • 48 saat mayalanan kefirin üzerindeki maya taneciklerinin köpük köpük bir hâl aldığını göreceksiniz.
  • Kefir yaparken kesinlikle metal süzgeç veya metal kaşık kullanmayalım. Metal gereçler mayamızı öldüreceği için; plastik veya tahta gereçler kullanmaya dikkat edelim.
  • Hazır olan kefirimizi plastik süzgeçten gecirelim.
  • Kefirin tamamı kavanoza dolduğunda süzgecin üzerinde maya taneciklerinin kaldığını göreceksiniz.
  • Maya taneciklerimizi kesinlikle yemiyoruz ve onlarla yeniden kefir yapıyoruz.
  • Kefirinizin kıvamı yani bekleme süresi de tamamen size kalmış bir durum aslında. Kefirinizi ayran gibi tüketmek istiyorsanız bu şekilde 48 saat bekletmeniz yeterli olacaktır. Fakat yoğurt gibi kaşıkla tüketmek istiyorsanız da 3-4 gün kadar bekletebilirsiniz.
  • Hazır olan kefirinizi doğrudan tüketebildiğiniz gibi meyve veya balla tatlandırarak da tüketebilirsiniz.
  • Bu aşamada yeniden kefir yapmak istemiyorsanız mayanızı kesinlikle atmayın.

Kefir Mayası Nasıl Saklanır?

Süzgecin üzerinde bulunan kefir taneciklerine cok az su tutalım. Yıkadığımız kefir taneciklerini tekrar tahta bir kasığa alalım. Küçük bir kavanoza aldığımız kefir taneciklerimizin üzerini örtecek kadar su veya süt ekleyelim. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra bu şekilde buzdolabında muhafaza edelim.
Kefir mayasını dondurarak veya kurutarak da muhafaza edenler var. Fakat ben bu iki yöntemi de uygun görmüyorum.
Peki buzdolabında beklettiğimiz, uykuya dalan mayamızı tekrar nasıl kullanabiliriz?
Mayamızı tekrar uyandırmak için bir bardak sütle aynı yöntemle tekrar mayalayalım. Elde ettigimiz bu ilk kefiri kesinlikle içmeyelim ve dökelim. Daha sonra tekrar mayalayarak kefirimizi içmeye devam edelim.

Kefirin Faydaları

  • Kansızlığın sebebi olan B12 vitamini eksikliğini giderir.
  • Mikrobik enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.
  • Stresi azaltır, sakinleştirir ve sinir sistemini güçlendirir.
  • Sürekli biyolojik yenilenme sağlayarak yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Antioksidan özellikleriyle vücudu zararlı maddelerden temizler.
  • Radyasyonun etkisini sıfıra indirdiği için kemoterapi tedavisine yardımcı olur.
  • Kemikleri güçlendirir ve hücre yenilenmesine büyük katkı sağlar.
  • Yüksek tansiyonu düşürür ve kolestrolü dengeler.
  • İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder.
  • Hazmı hızla kolaylaştırır ve şişkinlik yapmaz.
  • Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler.
  • Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler.
  • Mide, bağırsak, safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir.
  • Sağlıklı diyet yapanlar için çok uygundur ve kilo almayı önler.
  • Özellikle bağışıklık sistemini çok güçlendirdiği için bu dönemde bol bol kefir tüketmeye lütfen özen gösterelim ve mümkün olduğunca kefirimizi kendimiz mayalayalım.
  • Umarım kefir hakkında bilgi sahibi olmayanlara bir faydam dokunur.
  • Siz de kefirle ilgili yorum ve önerilerinizi yorum olarak yazarsanız çok sevinirim.
  • Yeni bir paylaşımda buluşana dek sağlıkla kalın.
  • Kartopu Kurabiye Tarifim BURADA
  • Etimek Tatlısı tarifim BURADA
  • Haydari tarifim BURADA
  • Yalancı Su Böreği tarifim BURADA


 
Share on Google Plus

YAZAR Flamingo Hobbys

Misafirlerinizi Muhteşem Yemeklerinizle Etkileyin..

0 yorum :

Yorum Gönder